Takip Et

TARIMDA NİTRATLI GÜBRE KULLANIMINDA YENİ DÜZENLEME-1

Ülkemizin başına bela olan, başta PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin özellikle Amonyum Nitrat ve Calsiyum Amanyum Nitratı bomba malzemesi olarak kullanmaları sonucu, nitratlı gübrelerin kullanımı ve satışı, 2016 yılının şubat ayında yasaklanmıştı.

 

 

Ancak bu yasaklama, terör gruplarının ne hızını kesti ne de başka teknolojilerden yararlanmalarına engel oldu. Bir tedbir olarak nitratlı gübrelerin denetim altına alınması gerekliydi ve öyle oldu.

Ancak, kimyevi gübre kullanarak verimi koruma ve artırma yöntemi, Türk çiftçisinin vazgeçilmez uygulamalarındandır.

2016 yılında nitratsız uygulanan tarımda büyük verim kayıpları ortaya çıktı. Mesela tüm ülke genelinde pamukta dekar başına önemli verim düşüşleri görüldü.

Üre başta olmak üzere bazı organik gübre çeşitlerinin denenmesi de verim düşüklüğünün önüne geçemedi.

2017 gübreleme sezonu başlamışken bu konunun yeniden ele alınıp düzenlenmesi gerekmekteydi.

Patlama özelliği olmayan potasyum nitrat ve potasyum sülfat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, nitratlı gübrelerin satışına ilişkin kuralları belirlediklerini ifade ederken, yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımını tamamen yasakladıklarını söyledi.

Nitratlı gübrelerin, tarım ve sanayinin dışında el yapımı patlayıcı yapımında da kullanıldığını ifade ederek, terör eylemlerinde de yoğun olarak kullanımının görülmesi üzerine bakanlık olarak aldıkları kararla bu gübrelerin ülke genelindeki satış ve sevkıyatını 8 Haziran 2016 itibarıyla durdurduklarını belirten Sayın Bakan, 484 bin tonu aşkın nitratlı gübrenin yedi emine alındığını ekleyerek, ''Süreç içerisinde cam, seramik, makine ve gübre gibi sanayi sektörünün talebi üzerine söz konusu nitratlı gübrelerin sanayi amaçlı kullanımına Temmuz ayı içerisinde izin vermiştik. Ayrıca yurt içerisinde üretim yapan firmalardan gelen talep üzerine Amonyum Nitrat (% 33 AN) , Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve % 21CAN), Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinde yeniden patlama testi yapıldı. Bu testlerde potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinde bir patlama olmadığı görüldü. Bu iki gübrenin satışını tamamen serbest bırakmış bulunuyoruz'' dedi.

Bakan Çelik, ''Bundan böyle bu gübrenin çiftçilere satışı yapılmayacak. Diğer yandan tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkıyatlarda ilgili firmaların bakanlığımızdan izin alması gerekecek. Üretici-İthalatçı firmaların, bayi ve dağıtıcıların yedieminlerindeki yüzde 26'lık ve yüzde 21'lik Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerinin çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verilecek. Aldığımız bu kararı 81 il müdürlüğümüze talimatlandırdık. Tarım Kredi Kooperatifi ve Pankobirlik, söz konusu gübrelerin tarlaya uygulaması aşamasında bakanlığımız personeli ile işbirliği içerisinde hareket edecek. Gübre şirketlerini de %26 CAN ve %21CAN gübrelerinin yeni durumuyla ilgili olarak bilgilendirdik'' dedi ve yeni uygulamayı açıkladı.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.