Takip Et

ZİRAAT ODALARI

Hafta sonunda TZOB(Türkiye Ziraat Odaları Birliği) nin Ankara’da genel kurulu yapılacak.

Gelişmiş toplumlarda mesleki örgütlenme,mensuplarının çıkarlarını koruma görevi yanında milli ekonomiye katkılarıyla da değerlerini belirlerler.

Ülkemizin sayısal olarak en büyük mesleki sivil toplum ve mesleki örgütü Ziraat Odaları’dır.

Ziraat Odaları, Anayasa’nın 135’nci maddesi kapsamında faaliyet gösteren, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu’na göre kurulmuş, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır.

2015-2018 döneminde değişik zamanlarda çıkarılan Kanunlarla, 3 yeni ilçe daha kurularak, ülkemiz genelindeki ilçe sayısı 922’ye ulaşmıştır. Merkez ilçeler dahil, Birliğimiz için toplam ilçe sayısı ise 973’tür.

Bu rakamlar da göstermektedir ki Ziraat Odaları tüm yurt geneline hakim neredeyse tek mesleki örgüttür.

Ziraat Odaları’nın ZOBİS kayıtlarına göre, 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla, faaliyet gösteren 765 Ziraat Odası’na kayıtlı üye sayısı 4 milyon 902 bin 964’tür.gibi üye sayısı bu örgütü ülkenin en geniş dağılımlı kuruluşu haline getirmiştir.

Ege Bölgesinde ise Ziraat Odaları teşkilatlanması İzmir, Aydın, Burdur, Denizli, Manisa ve Muğla’nın yer aldığı 6 ilden oluşmaktadır. İl merkezlerindeki ilçeler dahil olmak üzere, toplam 107 ilçeden, 87’sinde Ziraat Odası kurulmuş olup, bölgenin teşkilatlanma oranı yüzde 81,3’tür.

İzmir’de 10, Burdur ve Denizli’de 3, Muğla’da 2, Aydın ve Manisa’da 1’er olmak üzere, toplam 20 ilçe, Ziraat Odası bulunan ilçelere bağlanarak, hizmet alanı yüzde 100’e ulaşmıştır.

Mesleki örgütlerin saygınlığını ortaya koyan unsurları,

• Üye sayıları

• Yönetin kadrolarının liyakatı

• Görev alanlarında etkinlikleri

• Toplumdaki imajları belirler.

Ziraat Odaları sayısal üstünlüğü yanında, TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın göreve geldiğinden itibaren gösterdiği perfomansı,Türk Tarımını yönlendirme ve Türk ekonomisi içinde söz sahibi olma çabaları ile öne çıkmaktadır.

 

Sayın Bayraktar ile beraber Ziraat Odaları kabuk değiştirmiş,köhne, zeminlerde tek katlı binalardam modern ve yetişmiş personeli ile ileri derecede hizmet veren bir kuruluş haline gelmiştir.

 

Fakat Ziraat Odalarının en büyük eksikliği “tanıtım” dır.Yaptıkları hizmetleri üyelerine yansısalar da kamuoyunu bilgilendirmede yeterli değillerdir.

 

Bu hafta sonunda TZOB(Türkiye Ziraat Odaları Birliği) nin Ankara’da genel kurulu yapılacak.Hep beraber ne derece ses getireceğini göreceğiz.

 

Bizim bu yazı dizisinde amacımız genel olarak iki maddeden oluşmaktadır:Birincisi Ziraat Odaları’nın kalıcı faaliyetlerini ilçe içi ve dışındaki çiftçilere ve kamuoyuna tanıtmak,bu hizmetlerden tüm çiftçi kesiminin yararlanmasını sağlamak.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.