Takip Et

2020 YILI BİTKİSEL ÜRETİM FİYAT HAREKETLERİ-1

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, 2020 yılı bitkisel üretim ve gıda fiyatlardaki değişimleri içeren bir basın açıklaması yaptı. Bu aynı zamanda Türk tarımının 2020 yılı değerlendirmesinin gıda fiyatları açısından bir değerlendirmesi özelliğini taşımaktaydı.

TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar, açıklamasında;

2020 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 8,7, sebzelerde yüzde 0,3, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 7,1 üretim artışı olmuştur. Üretim miktarlarının 2020 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 69,3 milyon ton, sebzelerde 31,2 milyon ton ve meyvelerde 23,6 milyon ton olması beklenmektedir.

Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 7,9 artarak 19 milyon tondan 20,5 milyon tona, arpa üretimi yüzde 9,2 artarak 7 milyon 600 bin tondan 8 milyon 259 bin 159 tona çıktı. Çeltik üretiminin geçen yıla göre yüzde 2 azalışla 1 milyon tondan 980 bin tona geriledi. Dane mısır üretimi ise yüzde 8,3 artarak 6 milyon tondan 6 milyon 500 bin tona yükseldi. Buğday üretiminin artmasına geçen yıla göre yağış miktarındaki yeterlilik sebep oldu. Mayıs ayının başındaki yağışlar üretimi olumlu etkiledi.

Baklagiller üretiminde kendine yeterlilik için başlatılan proje ile kuru fasulye ve kırmızı mercimekte üretimim sırasıyla yüzde 24,2 ve yüzde 5,9 arttı. Nohutta geçen yıl seviyesinde bir üretim oldu. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde geçen yıla göre yüzde 1,6 azalışla üretimin 2 milyon 67 bin tona geriledi.

“Yaptığımız tespitlere göre, 2020 yılında, fiyatı en fazla artan ürün marketlerde ve üreticide portakal olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise marketlerde Antep fıstığı, üreticilerde yeşil soğan oldu.

2020 yılında, marketlerde fiyat düşüşü yüzde 15,98 ile en fazla Antep fıstığında meydana geldi. Antep fıstığındaki fiyat düşüşünü yüzde 12,35 ile kuru soğan, yüzde 3,98 ile limon, yüzde 2,28 ile yeşil soğan, yüzde 1,91 ile domates takip etti.

Geçen yıl markette, en fazla fiyat artışı ise yüzde 79,39 ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat artışını, yüzde 75,25 ile ıspanak, yüzde 74,78 ile marul, yüzde 74,40 ile yumurta, yüzde 62,44 ile lahana, yüzde 59,23 ile elma, yüzde 54,70 ile patlıcan, yüzde 53,01 ile mısırözü yağı, yüzde 52,86 ile kabak, yüzde, 49,80 ile sivri biber, yüzde 46,40 ile pırasa, yüzde 45,33 ile ayçiçek yağı, yüzde 40,55 ile maydanoz, yüzde 40,51 ile mandalina, yüzde 40,11 ile karnabahar, yüzde 36,08 ile kaşar peyniri, yüzde 25,21 ile pirinç, yüzde 23,15 ile salatalık, yüzde 20,87 ile kuru incir, yüzde 20,70 ile kuru üzüm, yüzde 20,42 ile havuç, yüzde 20,15 ile zeytinyağı, yüzde 18,82 ile kuzu eti, yüzde 18,06 ile tavuk eti, yüzde 15,59 ile dana eti, yüzde 14,50 ile kırmızı mercimek, yüzde 11,85 ile yeşil mercimek, yüzde 9,90 ile kuru fasulye, yüzde 8,72 ile kuru kayısı, yüzde 8,17 ile toz şeker, yüzde 7,28 ile tereyağı, yüzde 7,25 ile beyaz peynir, yüzde 6,09 ile nohut, yüzde 4 ile fındık, yüzde 2,76 ile patates, yüzde 2,35 ile yoğurt, yüzde 0,98 ile süt izledi.

2020 yılında, üretici fiyatlarındaki değişime baktığımızda kabak yüzde 40 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün oldu. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.