Takip Et

SON İKİ YILDA TARIM

Köşemizi sürekli okuyarak izleyen üreticilerimiz bilirler ki tarımdaki gelişmeleri rakamlara dayandırarak vermeye çalışmaktayız. Ekonomi ve tarım ekonomisi de doğal olarak matematiğe dayanır.

Her nedense son zamanlarda yakın geçmişi dahi çok çabuk unutan bir toplum haline geldik. Bunun da nedeni günü birlik sorunlarımızın yoğunluğu ve yeni sorunlarla daha hızlı yüz yüze olmamız olsa gerek.

Tarım sektörü ekonomik sorun ve gelişmelerden dolayı en fazla örselenen ve yıpranan sektör.Bunun da en önemli nedeni tarım girdi fiyatlarını diğer sektörler belirlediği gibi tarım ürünleri satış fiyatlarını da Türk çiftçisi belirleyememektedir.Bu fiyatları da tarımın ürün terdik ettiği sektörler belirlemektedir.

Türk tarımının son birkaç yıllık rakamlarını TOBB raporu ışığında ele alalım:

2016 yılı sonunda alınan yağışların yetersiz oluşu, erken ekilen ürünlerde çıkış problemine neden olmuş, geç ekimlerde ise kışa zayıf giren ürünlerde kış zararı görülmüştür.

2017 yılında ilkbahar yağışları, çıkış dönemindeki olumsuzları kısmen engellemiştir. Tahıl ürünleri grubunda bir önceki yıla göre seçilmiş ürünlerden ekim alanının artmasıyla arpa üretimi % 6,0, olumlu hava koşullarının etkisiyle buğday üretimi % 4,4 artış göstermiştir. Ekim alanının pamuk ve arpaya kaymasıyla en yüksek düşüş % 7,8 ile mısır (dane) üretiminde görülürken, diğer üretim düşüşü yine ekim alanında meydana gelen azalma sonucu % 2,2 ile çeltik üretiminde olmuştur

Tarım sektörü 2017 yılında olumlu hava koşulları ve yeterli yağışa bağlı olarak verimli bir dönem geçirmiştir. Tarım sektörü katma değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre, 2017 yılının birinci çeyreğinde % 5,6, ikinci çeyreğinde % 6,6, üçüncü çeyreğinde % 3,3 ve dördüncü çeyreğinde % 6,0 artış göstermiştir. Böylece 2017 yılı tarım sektörü katma değerinde % 4,7 büyüme gerçekleşmiştir. 2016 yılında % 0,4 artan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi, 2017 yılında % 4,2 artarak 68.061.333 tona yükselmiştir. 2016 yılında olumsuz hava koşulların etkisiyle % 8,7 azalan tahıl üretimi, 2017 yılında % 2,4 artmıştır.

2018 yılı ikinci çeyreği olan Nisan-Haziran döneminde mevsimsel olarak gıda fiyatlarının düşmesi gerekirken, İlk çeyrekte yatay bir görünüm sergileyen yıllık tüketici enflasyonu, yılın ikinci çeyreğinde 5,16 puan artarak yüzde 15,39 seviyesine ulaşmıştır.Enflasyon alt gruplar genelinde yükselirken, özellikle gıda, temel mal ve enerji kalemlerinin katkısındaki artış dikkat çekmiştir.Yani üretici elnde fiyatı artmayan gıda aracı eline geçince katlanarak zamlanmaktadır.

2018 yılının ikinci çeyreğinde Türk lirası döviz kuru sepeti karşısında yüzde 16 civarında değer kaybetmiş; Türk lirasındaki zayıflama son bir yılda yüzde 35’lere ulaşarak enflasyon görünümünü olumsuz etkileyen temel unsur olmuştur.

Buna rağmen tarım ürünleri fiyatları düşmeye devam etmiştir. Buna mukabil diğer sektörlerin ürettikleri ve pazarladıkları hızla fiyat artışı kaydetmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.