Takip Et

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ 2023 SEÇİM BEYANNAMESİNDE TARIMA YAKLAŞIM-3

Bu yazı dizimizde siyasi partilerin seçim beyannamelerinde tarıma yaklaşımlarını ele almaktayız. Adalet ve kalkınma partisi ile devam ediyoruz.

• 5553 sayılı Tohumculuk Kanununda geleneksel tohum ticareti yasaklaması mevcut iken atalık tohumlar korunup geliştirilemez.

 

Siyasi partilerin seçim beyannamelerinde “tarım politikaları ve tarıma yaklaşım” larını bugün Ak Parti ile devam ediyoruz.

 

• “Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapılan alanlarımızı 2 katına çıkaracağız.”

 

Mevcut destekleme düzeni ve pazarlama sistemi ile mümkün değildir. Daha az verim alınan organik ve iyi tarım ürünlerine özel fiyat uygulamasının önünün açılması gerekmektedir.

 

• “Organik ve organomineral gübre kullanımını 1 milyon tona ulaştıracağız.”

 

Organik ve organomineral gübre fiyatları klasik kompoze gübrelerden çok yüksek ki üretici bu fiyat ve gübre destekleri ile bu gübre çeşitlerini kullanamaz.

 

• “Üretimde arz güvenliğini, sürdürülebilirliği ve öngörülebilirliği sağlamak amacıyla çiğ süt ve kırmızı et üreticisinin gelirini garanti altına alacak modeli hayata geçireceğiz.”

 

Gelirler hangi modelle garanti altına alınacak? Üreticinin hayvanı sürekli kesime giderken, et, süt üretimi düşerken, ithal kasaplık et ülkeye girerken nasıl gerçekleşecek?

 

• “Tüm Türkiye’yi hayvancılıkta hastalıklardan ari hale getireceğiz. Hayvan hastalıkları kaynaklı yüzde 30’lara varan kayıpların önüne geçeceğiz.”

 

Ortada bu şap salgını var iken bu iddia ne derece ciddiye alınabilir?

 

• “Tarımsal desteklerde sadeleştirmeye giderek, kalite ve verimlilik odaklı bir destekleme modeli uygulayacağız.”

 

Destekleme modeli kalite ve verimlilik yanında girdi maliyetlerini düşürmeye ve uluslararası rekabete yönelik olmalıdır.

 

• “Stratejik ürünler başta olmak üzere belirli ürünlerde fark ödemesi uygulaması ile üretici gelirini garanti altına alacağız.”

 

İnşallah… Pamuk başta olmak üzere uluslararası (AB-ABD ve diğer gelişmiş üretici ülkeler düzeyinde bir destekleme dahi pamuk üreticisinin kabulüdür.

 

• “Halen hububatta mazot ve gübre gibi iki temel girdi için uyguladığımız desteklerin ekim öncesi ödenmesi uygulamasını diğer girdi ve ürünlere de teşmil edeceğiz.”

 

21 yıldır niye bir yıl sonra ödüyorsunuz?

 

• “Gençlere ve kadınlara ilave destekler vereceğiz. Ayrıca genç ve kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerine destek olacağız.”

 

Tarımda ne kadar genç nüfus kaldı?

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ 2023 SEÇİM 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.