Takip Et

SÜT PİYASALARI VE USK (ULUSAL SÜT KONSEYİ)

Bu köşenin devamlı okuyucuları bilir ki en çok eleştirdiğimiz kuruluşlardan birisi Ulusal Süt Konseyi (USK)dir.Çünkü bu konsey yönetim yapısı ve temsiliyet açısından sektörü ait bir kuruluş olmaktan çıkmı,itibarını kaybetmiş,kendisine hammadde sağlayan Türk süt ve et üreticisinin karşısında konumlanmış,sadece süt sanayicileri ve sütte aracılık eden bazı şirket ve kişilerin çıkarlarını koruyan merkez haline gelmiştir.

Son olarak USK15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 7,50 TL/Litre olarak belirlenmiş,

1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatının (çiğ süt destek primi hariç) üreticinin eline net 7,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine, Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde üreticiye ayrıca ödenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir.

Çiğ süt fiyatları ile market süt fiyatlarını görmezden gelen USK Harun Çallı "Şöyle bir şey var, süt şu anki fiyatıyla ülkemizdeki ölçek ekonomisini de dikkate alırsak para kazanmaz, hububattaki gevşemeye bağlı olarak zarar da etmez. Başa baş bu, Ulusal Süt Konseyi'nde sütün referans fiyatını ilan ediyoruz biz tabii bu işi yapan kişilerin bu zahmetli bir iş olduğu için daha çok para kazanmasını isteriz. Ama hükümetin de kendine göre enflasyonla mücadele planları var. Şu an süt sektörünün hiçbir tarafı para kazanmıyor desek yanlış olmaz. Üreten de satan da maalesef aynı sıkıntıyı çekiyor" demektedir.Ve işin sorumlusu olarak hükümeti ilan etmekte,baş sorumlu USK’yı temize çıkarmaya çalışmakta.

Ancak işlevini tamamlamış,beyin ölümü gerçekleşmiş olan USK, "30 Eylül 2022 Cuma Günü “Çiğ Süt Tavsiye Fiyatının Değerlendirilmesi” gündemiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı planlanmış ve Yönetim Kurulu Üyeleri toplantıya davet edilmiştir. Konseyimizin Yönetim Kurulunda görevli Üretici Alt Grubu ve Kamu Alt Grubu temsilcileri toplantıya katılmadığından yeter sayıya ulaşılamamış ve Yönetim Kurulu Toplantısı yapılamamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer vermiştir.

USK,mensubiyet şuuru taşıdığı süt sanayicilerin korumak amacı ile,

Uzun süredir devam eden inek kesimlerini görmezden gelmekte,

Azalan süt arzını göz ardı etmekte,

Türk süt üreticisini,mücadele edemeyen “zavallılar” olarak değerlendirektedir.

Ancak son gelişmelerle birlikte,süt fabrikaları ve sahibi olan süt sanayicileri kendi öz(!) kuruluşları olan USK’yı “kulağından tutup” sokağa attılar.

Market raflarına süt yetiştirme derdine düşen süt üreticileri USK’ya karşı cephe oluştururken çiğ süt fiyatlarını önce 8,70TL’ye çıkardılar. Ardından piyasalarda meydana gelen panikle beraber süt fiyatları bazı bölgelerde 11 TL’ye dayandı.

Açıkladığı süt tavsiye fiyatları süt üreticisini tasfiye fiyatı haline getiren USK’nın artık fişinin çekilmesi zamanı gelmiştir.

Yarın bu konuda en sert tepkiyi ortaya koyan (TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın basın açıklamasında ortaya koyduğu görüş ve tepkileri sunacağız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.