Takip Et

2014 YILI AYDIN TARIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ-9 (Tarım Ürünleri Çeşitliliği ve Verimlililiği Açısından Değerlendirme-4)

2014 yılında İncir

İncirimiz neden bu kadar kalitesiz oldu?

2013 yılında yaklaşık 57 bin ton civarında üretilen kuru incirin tamamı ihraç edildiği gibi 2012 yılından stoklardan ve işlenmiş incirden oluşan 73 bin tonluk, diğer yıllara göre çok yüksek bir rakamda ihracat gerçekleşmiştir. Bu düzeyde bir ihracatın gerçekleşmesi arz /talep dengesinde talepten yana bir denge bozulması gerçekleşince incir geçmişimizdeki en az yedi yıldan çok kıymete bindi. Halbuki incirimizin kalitesi de olanca kararı ile bozuktu. Buna rağmen çürük incirimiz de ekşi incirimiz de hurda incirimiz de yenebilecek vasıftaki incirimiz de normalin üzerinde para etti.

İncir üreticilerimiz de 2014 yılında karşılaştıkları bu vahim duruma rağmen az incirden-tabii incirini satmakta acele etmeyenler-bir hayli fazla kazanç elde ettiler.

2014 yılı kuru incir rekoltemiz bence 2007/2008 sezonunun da altında gerçekleşti. Çünkü biz incirde olgunlaşma öncesi yağış ve lodos beklentimiz ortaya çıkmadı. Bunun yanında olgunlaşma döneminde iki kuvvetli yağmur ve esmeyen poyraz incirin kalitesinin tabiatına aykırı idi.

2014 yılı incir üreticisi açısından talihsiz bir yıl olarak kayıtlara geçti. Çünkü en az elli yıldır rastlanmayan meteorolojik (iklimsel) şartlar tamamen incir ve incir üreticisinin aleyhine gelişti. Şu şekilde izah edelim:

2015 yılının ilk günlerinde Buharkent Ziraat Odası ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu olarak incir üreticilerine yönelik bir eğitim programını hayata geçirdik. Anti parantez olarak belirtmeliyim ki Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Sayın Selim ARPACI Bey ve ekibi bu çalışma ve eğitim programına her bakımdan o kadar derin ve geniş katkıda bulundular ki kendilerine şükranlarımızı sunmamamız nezaketsizlik olur.

Bu program esnasında Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu incir uzmanlarından Sayın Dr. İlknur KÖSEOĞLU Hanımefendi’nin sunumu ile bu sorunun cevabına ulaştık. Sonuç:

Sayın Dr. İlknur KÖSEOĞLU Hanımefendi’nin yaptığı uzun soluklu meteorolojik araştırma sonucunda karşımıza çıkan ilgi çekici tablo şu:

2013 yılı incir olgunlaşma ve kuruma sezonu olan yaklaşık 69 gün boyunca sadece iki gece havanını nispi nemi yüzde 50 rakamının üzerine yükselmiş. Ortalama nispi nem yüzde 30-35 arasında seyretmiş. 2014 yılında ise 22 Temmuz- 30 Eylül tarihleri arasında nispi nem yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşmiş. İşte incirin kalitesizliği üzerinde ilk gerçek teşhis bu. Hele rüzgâr almayan taban kesimlerle, yine rüzgar almayan kuytu dere içlerinde çürüme ve kalitesizlik daha fazla. Rüzgâr alan, nemi az topraklar ve bayır arazilerde incirimiz daha kaliteli, oldu 2014 yılında.

Peki, başka neler var? Yanlış zamansız sulama, yanlış ve zamansız toprak işleme, vahşi sulama, hastalıklı ve gereğinden fazla ilek kullanma…

Pek çok dostum bana şu soruyu soruyor: Jeotermal enerji üreten santrallerin incirin kalitesizliğine etkisi ne kadar?

Bu sorunun cevabını da 2014 yılı Aydın Tarımını Değerlendirme yazı dizisini tamamlanmasının ardından yeni bir yazı dizisi olarak ele alamaya çalışacağız.

İnşallah yarına ve yarınlara uzanan yıllarda devam edeceğiz… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.