Takip Et

AYDIN İLİ İÇİN ALTERNATİF BİR TARIM ÜRÜNÜ: CEVİZİN KULLANIM ALANLARI VE SAĞLIKLA İLİŞKİSİ

Aydın çiftçisi, özellike Aydın ve Menteşe dağlık yöresinde yer alan pek çok köyde ikamet eden üreticilerimiz için ceviz yetiştiriciliğini alternatif bir ürün olarak tavsiye etmekteyiz.

Bu alanda yapılan çalışmalardan birisi olan Ünye Ticaret Borsası’nın 2016 yılında yayınladığı “Ceviz Yetiştiriciliği Ve Sorunları Raporu” ceviz üretimimizin iinde bulunduğu durumu ortaya seren güzel bir çalışmadır.

“Ülkemizde bu zengin kaynağın başlıca iki önemli avantajı bulunmaktadır. Birincisi, sahip olduğu 5 milyondan fazla ağaçla elde edilen yaklaşık 120 bin tonluk ceviz üretimi, ülkemizi dünya sıralamasında üçüncü sıraya yerleştirmiştir. Fakat üretilen bu miktarın ancak %1- 2'sinin dış satıma gitmesi ve dolayısıyla ülkemizin dünya ceviz dış satım sıralamasında son sıralarda yer alması da olumsuz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Ülkemizde ceviz ağacından çok yönlü olarak yararlanılmaktadır.

100-150 yıllık ömrünün ilk 60 yılında meyvelerinden, bu yaştan sonra da ağaç sahibinin ekonomik durumuna veya piyasa taleplerine göre, kerestesinden faydalanılmaktadır.

Kısacası ceviz ağacı çocuklarımızdan öte tronlarımıza gelir ve miras olarak bırakılabilecek bir ağaç çeşididir.

Ceviz kerestesinin mobilya sektöründe aranan kıymetli bir ürün olması, kütük talebinin yoğunlaşmasına bağlı olarak ceviz ağaçları kesilmekte ve zengin ceviz toplulukları yok olmaktadır.

Ayrıca ceviz sağlık bakımından önemli bir gıdadır. Ceviz doymamış yağ asitleri ihtiva ettiğinden, insan sağlığını tehdit eden kolesterol birikimlerini engellemekte ve damar sertliğine karşı büyük fayda sağlamaktadır.

Fakat pek çok değerli besin maddesinde olduğu gibi kişi başına düşen ceviz tüketimimiz oldukça düşüktür. . Ceviz doymamış yağ asitleri ihtiva ettiğinden, insan sağlığını tehdit eden kolesterol birikimlerini engellemekte ve damar sertliğine karşı büyük fayda sağlamaktadır

“Türkiye'de kişi başına ceviz tüketimi yılda yaklaşık 2-2,5 kg arasındadır. Ceviz, B ve D vitaminlerince çok zengin olup A, C ve E vitaminlerini de içermektedir. Cevizin bileşiminde yüzde 59-74 yağ, yüzde 14-24 protein, yüzde 1 .5-2.0 mineral maddeler yüzde 5.0-10.5 selüloz ve benzeri maddeler bulunmaktadır. Ceviz yağ ve protein yönünden badem ve fındıktan daha zengindir. 100 gram ceviz 700 kalori sağlamaktadır. Bu yönden fındığa eşit, bademden daha iyidir. 100 gram cevizin sağladığı kalori, 300 gram ekmek, 200 gram peynir ve 80 gram tereyağının sağladığı kaloriden fazladır.”

Ceviz Türk insanının damak tadına uygun ,çok çeşitli şekilerde tüketilebilen bir meyve ve sanayi ham maddesi olarak daha fazla üretilmesi gerekli olan ve Aydın iline uygun bir üründür.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.