Takip Et

ÜLKEMİZDE ZEYTİN TARIMI ,ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ-2

Zeytin tanıtımı ile başladığımız bu yazı dizimizi TZOB 2019 İktisadi ve Zirai raopurunu kaynak alarak sürdürelim.

Ancak son yıllarda yeni oluşturulan zeytinliklerde kültürel uygulamaların (budama, sulama, zirai mücadele, gübreleme vs) daha itinalı yerine getirilmesi, makinalı hasadın yaygınlaşmaya başlaması periyodistenin şiddetini azaltırken, yeni dikilen zeytin fidanlarının meyve vermeye başlaması ile birlikte var yılı ve yok yılı arasındaki fark biraz daha azalmıştır.

Yer seçiminden fidan seçimine, yetiştiricilikte uygulanan kültürel tedbirlere kadar üretimin her safhasındaki uygulamalara bağlı olarak elde edilen ürün de şekillenmektedir. Yetiştiriciliğe başlarken özellikle fidan seçimi konusunda büyük titizlik gösterilmelidir. Fi anlar, değerlendirme şekli yanında, ekolojik istekleri ve adaptasyon yetenekleri dikkate alınarak temin edilmelidir.

Sertifikalı fidan kullanımının taşıdığı önem dikkate alındığında, araştırma enstitüleri ile ziraat fakültelerinin ortaklaşa yürüteceği çalışmalar sonucunda geliştirilen hastalık ve zararlılara dayanıklı, iklim ve toprak koşullarına en iyi uyum sağlayan çeşitler üreticilere tanıtılmalı ve üreticilerimizin bu fidanları temin etmesi sağlanmalıdır.

Verimli ve kaliteli bir üretimin gerçekleşmesi bakımından gerek üretim gerekse işlemede modernizasyona gidilmeli, üretim doğru yönlendirilmelidir. Tekniğine uygun üretim konusunda gerekli eğitim ve yayım faaliyetleri ile üreticilerimiz bilinçlendirilmelidir.

Üreticilerimizin bin bir emekle ürettiği ürünün kalite ve değer kaybına uğramaması bakımından tekniğine uygun üretimin yanı sıra hasat, işleme ve depolama da ayrı bir önem taşımaktadır. Zeytinlerin uygun olmayan koşullarda toplanması, depolanması ve zeytinyağı üretim aşamasında ısıtma, aşırı güç uygulanması gibi etkenler kalitenin düşmesine, asit ve peroksit değerinin yükselmesine neden olmaktadır. Düzgün toplanmamış, ezilmiş, bekletilmiş, geç toplanmış zeytinden elde edilen yağların kullanılabilmeleri için rafine edilmeleri gerekmektedir. Rafinasyon işleminden geçmiş yağların kullanılabilmesi için bir miktar naturel yağ ile karıştırılmaları gerekmektedir.

Kaliteli naturel zeytinyağının üretiminin artması, elde edilen ürünün en iyi şekilde değerlendirilebilmesi bakımından hasatta gereken titizlik gösterilmeli, ürün bekletilmeden işlenmeli ve uygun koşullarda depolanmalıdır.

Ülkemiz zeytinciliği büyük bir gelişim içerisindendir. Zeytin üretimindeki olumlu gelişmelere paralel olarak son yıllarda zeytin sıkma tesislerinin modernleşmesi, kapasitelerinin artması ve modern rafine zeytinyağı işleme tesislerinin devreye girmesi ile zeytinyağı üretimi ve kalitesinde ilerleme kaydedilse de kalite konusu üzerinde daha fazla durulması gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.