Takip Et

NEDEN MERA

Cumhuriyetin ilanı ile beraber çıkarılan kanunlarda sıkı bir biçimde köy-mera ilişkisinin kuruduğunu görürüz. Bunun ana nedeni hayvancılığın korunması ve gelişmesinin yansıra erozyon kontrolünde mera va çayırlık alanların öneminin o dönemde anlaşılmasıdır.

Günümüzde ise meraları koruyan bazı yasalar bulunmasına rağmen meraların önemli bir bölümünün kaybedildiği gerçeği ile karşılaşmaktayız.

Kenan Keskinkılıç meraların önemini şu şekilde ifade etmekte:

“Mera her şeyden önce kendi içinde bir ekosistem demektir. Bu ekosistem bitki ve hayvanlardan oluşan binlerce canlıya yerin altında ve üstünde ev sahipliği yapmaktadır. O halde Mera denince akla ne gelmeli?

· Mera = Ekosistem,

· Mera = Yaşam kaynağı,

· Mera = Bitki çeşitliliği,

· Mera = Hayvan çeşitliliği,

· Mera = Doğal kaynak,

· Mera = Erozyon önleyici,

· Mera = Arılar, Kuşlar, Böcekler,

· Mera = Sürüngenler, Kemirgenler

· Mera = Yaban hayata evsahipliği,

· Mera = Otlak,

· Mera = Hayvancılık,

· Mera = Koyun – Keçi, Sığır – Manda,

· Mera = Yem kaynağı,

· Mera = Düşük yem maliyeti,

· …

ve benzeri saymakla bitmeyecek rollere sahiptir Meralar. Ancak bizler insanoğlu olarak her zaman yaptığımız gibi elimizdekinin kıymetini bilemiyoruz olsa gerek ki doğal mera alanlarımız insan faktörlü birçok nedene bağlı olarak her geçen yıl küçülmeye devam etmektedir. “

Meraları açısından zengin bir ülke miyiz?

Keskinkılıç dünya üzerindeki yerimizi şu rakamlarla ortaya koymaktadır:

“Dünya mera alanı varlığı yaklaşık 3,4 milyar hektar olup 15 milyon hektar alan ile Türkiye 46. sıradadır. Avrupa Birliği mera alanı 181 milyon hektar olup 11,5 milyon hektarla İngiltere en fazla mera alanına sahip AB üyesi ülke konumundadır. İngiltere’yi 11,1 milyon hektarla İspanya ve 10 milyon hektarla Fransa takip etmektedir.”

Hayvancılık geleneğine sahip bir ülke ve ülke yüzölçümü dikkate alındığında çok gerilerdeyiz.

Ve hala meralarımızı kaybetmekteyiz.

Tarım Orman Bakanlığı verilerine göre 1970 yılında ülke genelinde 21 700 000 hektar meramız mevcut iken bugün elde kalan mera miktarı 10 358 170 hektardır.

Ne yapmalıyız?

İlk görev devletin. “4342 numaralı Mera Kanunu’nun 14’üncü maddesi mera alanlarının tahsis amacı değişikliğini kolaylaştıran düzenlemeler içermektedir. Bu madde meraların küçülmesinde ve yok olmasında önemli rol oymaktadır. Mera Kanunun 14. Maddesinin yürürlükten kaldırılarak mera alanlarının koruma altına alınması yaşamımızın ve hayvancılığın geleceği için hayati önem taşımaktadır.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.