Takip Et

SİYASİ PARTİLERİN SEÇİM BEYANNAMELERİNDE TARIM Ak Parti Seçim Beyannamesi:-7

24 Haziran Milletvekili Seçimlerine yaklaşırken çiftçi/üretici kesimi aydınlatmak amacı ile siyasi partilerin seçim beyannamelerini esas alarak tarıma yaklaşımlarını ele almaya çalışacağız. AK Parti Seçim Beyannamesi’nin tarımla ilgili bölümlerini irdelemeyi, eleştiri ve önerilerimizi ortaya koymayı sürdürüyoruz.

“Kurulma aşamasındaki 17 Araştırma ve Eğitim Merkezimiz ile Ar-Ge çalışmalarına hız vereceğiz.”

Araştırma Enstitüleri daha küçük ve özel ihtisas alanlarına ayrılmalıdır.

“ Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerden kaynaklanabilecek risklerin önlenmesini, kontrol ve denetim sisteminin etkin şekilde işletilmesini sağlayacağız.”

Adalet ve Kalkına Partisinin seçim Beyannamesi’nde hareket noktası en yanlış olan madde budur.GDO’lu ürünlerin tamamen yasaklanması yerine bunların zararlarının önlenmesi ile ilgili çaba harcanacağının belirtilmesi önemli bir yanlış ve gaftır. Bu maddenin dikkatsizce ve hatayla yazıldığına inanmak isterim.

Seçim Beyannamesi’nde gıda fiyatları ve üretici tüketici hattındaki fiyat makası ile ilgili sorunların çözümü de ele alınmış.

“ Üretimden son tüketiciye kadar olan tedarik zincirine ilişkin kayıt sistemini güçlendireceğiz.”

“Yaş meyve-sebze tedarik zincirinde maddi kayba neden olan fire oranlarını en aza indirmek ve lojistik süreçlerinin genel kalitesini artırmak amacıyla tarladan tüketiciye soğuk zincir yatırımlarını destekleyeceğiz.”

“ Tarım ürünlerinin paketlenmesi, perakende satış noktalarına sevk edilmesi ve perakende satış noktalarında sergilenmesi hususlarında belirlenen uluslararası standartlara tam uyum sağlayacağız.”

“ Tedarik zincirinin kritik noktalarından biri olan toptancı hallerinin daha etkin çalıştırılması ve modernizasyonuna yönelik yasal çalışmaları tamamlayacağız.”

“ Altyapısını oluşturduğumuz tarım ürünlerinin işlem göreceği ürün ihtisas Borsalarını çeşitlendirecek ve aktif bir biçimde faaliyete geçireceğiz.”

“Tarımsal piyasalarla finansal piyasaları ürün ihtisas borsası ile entegre edeceğiz.”

“Bitki sağlığı alanında ithalat dahil koruma ürünlerinin ruhsatlandırılmasını, ürünlerin biyolojik etkilerinin kontrolü ve izleme altyapısının geliştirilmesini, üreticilerde farkındalığın oluşturulmasını sağlayacağız.”

“ Ambalajlı ürünlerin etiketlerinde besleyici değerlere ait bilgileri zorunlu hale getireceğiz. Vatandaşlarımız, tükettiği gıdanın içinde yer alan bileşenlerin kendilerine hangi faydaları sağlayacağını öğrenebilecek.”

“Gıdalarda tuz ve şeker azaltılmasına teknolojinin imkân verdiği ölçüde devam edeceğiz.”

“Gıda üretiminde markalaşmaya yönelik olarak KOBİ’leri destekleyeceğiz.”

“ Biyo-terörizm ve biyo-tehdit için ulusal önleyici tedbirlerimizi içeren zorunlu kılavuzları hazırlayacağız.”

“Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kararları hızla hayata geçirilmeye devam edilecektir. “

Gıda konusundaki düşüncelerin her birine katılmamak mümkün değildir.

Adalet ve Kalkınma Partisinin Tarıma yaklaşımlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygulamalarından ibaret olduğunu, yeni projelerin ve üretici lehine yeni radikal kararların uygulamaya girmediğini görmek gerçekten üzücü. Bunun yanında üreticiyi sevindirecek ve heyecanlandıracak yeni proje ve desteklemelerin azlığı da hayal kırıklığı yaratmıştır.

Üretici beklentileri daha titiz bir ekip çalışması ile daha geniş ve somut olarak düzenlenebilirdi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.