Takip Et

2019 YILI YAŞ İNCİR PİYASALARI DEĞERLENDİRMESİ -3

Önceki günkü yazımızda yaş incir üretiminin Samsun’dan Gaziantep’ uzanan ılıman iklim kuşağında plansız ve dağınık bir şekilde yapıldığını belirtmiştik.

Planlı ve düzenli yaş incir üretimi Bursa siyahında Bursa ve Aydın’da,sarı lop üretiminin ise Aydın’da Buharkent’te yapıldığını yazmıştık.

Her iki çeşit incirin de başlıca sorunlarını ele alırken Bursa siyahı incirde fiyat sorununun daha geride kaldığını,ancak ihracatçı ve tüccar tarafından kalıntı sorunu yaratıldığını belirtmiştik.

Sarı lop incirin ise ilk sorunu üretic elind eiken fiyat ikincisi ise ihracat açısından alt yapı eksikliğidir.

2019 yılında önceki yıllarda olduğu gibi yaş incirde fiyat istikrarı sağlanamakta,aracılar ortalama 2,5-3 TL arasında üreticiden aldıkları yaş inciri Pazar ve marketlerde tüketiciye 15-25 TL aralığında satabilmektedirler.

Bu alanda yaş incir fiyatının tüccar,market ve pazarcının belirlediği rakamlarda ortaya çıkması için Buharkent komisyon sektörü rol almakta,aracı ve tefecilerin arzuları doğrultusunda,arz-talep dengesini gözetmeden ağız birliği ile tek fiyat belirlemektedirler.

Ancak tüm ikazlara rağmen Buharkent üreticisinin incirde “seyreltme” zorunluluğu gibi yanlış bir inanıştan dolayı incirini bugün dahi 2-2,4 TL aralığında bu esnaf –komisyoncu kesimine teslim etmektedir.

Bu durumda zarar eden incir üreticisi olmaktadır.İncie üreticisi yaş incirini kuruya bırakma şans v e imaknı var iken zararına yaş olarak satabilmektedir.

Gerçekte ise 2019 yılı kuru incir fiyat tahminlerini içeren piyasa araştırmamızda bazı tüccar ve ihracatçıların hile ve oprerasyonları dışında 36-40 İncir: 22,5-23,51-55 incir ise:18 TL civarında seyretmiştir.

Bu durumda buharkent üreticisi yaş inciri toplamakla ortalama olarak kilo başına 12-14 TL zarar etmiştir.

Bu alanda üreici bilinçlendirilmelidir.Zira, daha incir seyretmedim,Kalite düşer,diyen üreticiye bu düşüncenin yanlış olduğu izah edilmelidir.

Çünkü tamamen kuru incir üreten Nazilli,Köşk,Germencik,Ortaklar,Tire seyreltme yapmadan kuruya dönüştürüyor.Onlarda kalite kaybı yok ;Buharkent’te niye olsun.Olsa da şu fiyatlara göre kim karlı çıkacak?Tabii ki kuru incir.

Sayın Cumhurbaşkanı yaş incirde olduğu gibi tüm meyve sebzede komisyoncu vurgununun farkında.5 Şubat 2019 tarihli demecinde “Üreticiden tüketiciye kadar, arada bu komisyoncular var ya, vurgunu bunlar vuruyor. Herkes kârını alıyor. Bu işte farklı adımlar atmak suretiyle üreticiden çıkıp tüketiciye gelen süreci sağlamak gayreti içinde olacağız. Her şeyde bu fiyatlara gerekirse ayar çekme kararını aldık, adımlarımızı atacağız" dedi.

Bu çark aynen böyle dönüyor.Üreticinin elinden ilk malı alan komisyoncu daradan ve mal üzerinden bir miktar kâr ettikten sonra malı aracı ve tefeciye devretmekte.Karının neredeyse tamamını üreticiden kazanmakta.

Yaş incirde rekabet ortamı oluşturulmalıdır.

Ve bu da 2020 de başlamalıdır.Rekabet kurulu re’sen göreve… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.