Takip Et

2021 İNCİR SEZONU AÇILIRKEN

Aydın için 2021 incir sezonu açılıyor.

 

Beyaz ve siyah orak gibi erkenci çeşitlerin ilk hasadları tamamlandı,ikinci hasadları Ağustos’ta gerçekleşecek.

 

Sarı lop ise Temmuz ayınının son çeyreğinde olgunlaşmaya ve taze satıma girecek Ağutos’un ilk on günü sonunda ilk kuru inirler kerevete taşınacak.Gene aynı dönemde Bursa siyahı incir ihracatı da başlamış olacak.

 

Aydın için ekonomik anlamda ilk sırada kuru sarı lop incir,ikinci sırada Bursa siyahı ve üçüncü olarak da taze sarı lop incir değeri bulunmaktadır.

 

Bu yazı dizisinin amaçlarını ele alırsak:

 

• İncir yetiştirme konusunda üreticilerin eksik bilgilerini tamamlamak,

• İncirin ekonomik değerini ortaya koymak,

• İncirin az da olsa tanıtımını yapmak

• İncirin genel sorunlarını kamuoyunun bilgisine sunmak.

 

Aydın İli için incirin önemini tekrar tekrara anlatmaya gerek yok sanırım.

 

Okuyucularımızdan en çok aldığımız soru,”Sarı lop incir dikmek istiyorum, benim ilimde olur mu? Bu sorunun cevabını öncelikle vereceğiz.Bu cevap da Aydın coğrafyası ve iklimi ile ilgilidir.

 

Okuyucularımıza verdiğimiz cevap genellikle “hayır” dır.Her ne kadar kendileri yörelerinde bazı incir çeşitlerini kendiliğinden şurada burada ve tarla sınırlarında yetişmekte olduğunu ifade etseler de bunlar yöreye hasbel kader uyum sağlamış yerel çeşitler ve erkek incirlerdir.

Meyve yetiştirme arzusu “covid salgın süreci” nde o kadar ileri gitti ki Erzurum ve Kayseri gibi kış sıcaklıkları – 20’lere varan illerimiz dahi incir hevesine düştüler.İşte yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı sarı lop incir özel iklim şartları gerektirir.Balıkesir Havran ilçesi ve İzmir’in bazı ilçeleri dışında verim almak oldukça zordur.Tazesi ede edilse dahi kurusu hasat edilememektedir.Tazesinin de raf ömrünün üç gün gibi kısa bir süreye sahip olması yerinde günü birlik tüketilmesi gereklidir.

Bu arayışın nedenlerinden birisi meyve hobisi,diğeri ise üreticinin yeni ürün arayışıdır.Çünkü üretici günümüzde ne ekip dikerse diksin,kâr-zarar hesabını beş yıllık dönemler halinde yaparsak büyük oranda zarar ettiğini görürüz.

Tarım Orman Bakanlığı yıllar önce “Tarım Havzaları” projesini ortaya koymuş;bu projede üreticiyi yönlendirme bakımından yeterli olmamıştır.Ülkemizde bu açıdan ürün planlaması kapsamında bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Onun için her yörenin geleneksel ürünü ve bu ürünün yöreye en uygun çeşitlerinin tercih edilmesi daha doğru bir yol olacaktır. (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.