Takip Et
  • 31 Ocak 2014, Cuma

Bir başkan aranıyor

Bir anket firması çeşitli zamanlarda, değişik ortamlarda, değişik yaş gruplarına şöyle bir soru yöneltmiş, “Nasıl bir belediye başkan adayına oy verirsiniz?” diye..

 

İşte yanıtları aşağıda sıralıyorum;

1. Ağır alt yapı sorunlarına, şehir içi trafik kargaşasına ve otopark sorununa kalıcı çözümler üreten.

2. İhaleleri ahbap-çavuşlara değil hak edene veren.

3. Kentin sıkıntılarını masada değil sahada çözen.

4. Dürüst ve şeffaf bir tutumla ve düzenli aralıklarla denetime açık olan.

5. Katı atıklardan çevreye zarar vermeden kurtulan, atık su arıtımı vesaire konularda kalıcı geri dönüşüm projeleri geliştiren ve uygulamaya koyan.

6. Engelli vatandaşlarla zaman zaman bir araya gelerek onların da hayatını kolaylaştıracak projeler üreten.

7. Toplu taşımada 30-40 yıl sonrasını düşünerek projeler yaptıran.

8. Her kesimden vatandaşın, her türlü kültürel ve sportif gereksinimlerini karşılayacak kompleksler inşa edilmesine katkıda bulunan.

9. Şehrin her tarafını Çin malı, epilepsi tetikleyici led ışık ucuzluğuna düşmeden, estetik tasarımlarla ışıklandıran ve parlatan.

10. Kentin ve kentlinin ortak malı sayılan arazi ve arsalarının rantını eşe-dosta, kendi menfaatlerine peşkeş çekme konusunda şüphe uyandırmayan.

11. Çalacaksa; enstrüman çalan, dikecekse; fidan ve ağaç diken, bölecekse; ekmeğini bölen, paylaşan.

12. Bireylerin, geçim sıkıntısı yüzünden göçe zorlanmadığı bir il hedefleyen.

13. Hizmet alımı yaptığı taşeronların, ucuz ve sigortasız işçi çalıştırmasına göz yummayan.

14. Açtığı çukuru, mümkünse o gün kapatan, mümkün olamıyorsa; vatandaşın düşüp gözünü, kafasını yarmayacağı veya kırmayacağı önemli tedbirleri alabilen.

15. Sokak hayvanlarını katletmek, öldürmek, zehirlemek yerine onlara uygun yaşam alanları, güzel hayvan barınakları yaptıran.

16. Bırakın gürültü denetimi yapmayı, icraatlarını duyurmak maksadıyla mahallelere megafonlu araçlar salarak, kafa ütüleyip bizzat kendisi gürültü kaynağı olmayan.

17. Canı sıkıldıkça kaldırım bozup yapmayan. Kaldırımları, reklam panolarından yürünemez hale getirmeyen.

18. Kentinin siluetini, kaldıysa ağacını, yeşil alanını rantiyecilerin doymak bilmeyen iştahına, yağmasına göz yummayacak, gerekli sert önlemleri alacak.

19. Ankara’da oturup Aydın’dan aday olmaya kalkmayacak. İlini, ilçelerini, kentinin, kentlisinin gereksinimlerini avucunun içi gibi bilen.

20. Projesini oluştururken kentliyle paylaşan, uygularken fikrini ve olurunu alan, katılımcı olan, her şeyi kendisinin bildiğini düşünmeyen.

21. Uygar ve markalaşmış, yerli ve yabancı kentlerdeki belediyecilik uygulamalarını takip edip, kendi kentine uyarlayıp, uygulayabilen, yaratıcı ve yenilikçi fikirlere daima açık olan.

22. Asfalt dökmek, kaldırım döşemek kadar, kentin kültürel yapılarına odaklanan, onları yıkıp AVM yaptırmak yerine, işlevleri çerçevesinde parlatıp cazibe merkezi haline getiren.

23. Bir işi için belediyeye gelen vatandaşını, masa masa dolaştırarak veya oradan oraya sürükleyerek çileden çıkarmayacak.

24. Kentsel dönüşüm alanlarının, sakinlerini hayatlarını dar etmeden, kırıp dökmeden, varoşları sürgüne zorlamadan uygulanacak projeler geliştiren ve uygulamaya koyan.

25. Her kentlinin, kentin nimetlerinden azami ölçüde faydalanmasını sağlayacak sosyal projeler geliştirip, bunun için sanat ve sanatçıyla itişmek yerine onunla işbirliği içinde çalışacak ve onları teşvik edecek.

26. Motor sporlarına önem veren, gençlere spor sahaları ve spor tesisleri kuracak.

27. Şehrin takımına destek olacak, onlara modern tesisler kazandıracak.

 

Özetle; çılgın projeler peşinde koşarken yalın insan gereksinimlerini unutmayacak başkan adayları arıyor insanlarımız.

Lider sultasının hüküm sürdüğü, tek sesli partilerimizin olduğu, “ilkeli olmak gerekli deyip” başka bir partiden aday olmayı sakınca görmeyen liderlerin siyasi pratiklerine karşın yukarıda sıraladığım eşkale uygun adaylar çıkar mı?

Aydın’da bizim beklentilerimize cevap veren adaylar var mı?

Biz beklentilerimizi sıraladık, vatandaşımızın düşüncelerini aktardık.

Şimdi göle maya çalma zamanı.

Kalbimizi bozmadan bekliyoruz.

Mart ola, hayır ola.

 

Hepinize güzel hafta sonları, değerli Denge okurları. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.