Takip Et
  • 14 Kasım 2014, Cuma

Tebrikler Hakan...

Aydın’da 2000’li yıllarda özel bir dershanede müdürlük yapmaktayken bir gün odamın kapısında güler yüzlü iki gencin çekingen bir tavırla beklediğini fark ettim. Kendilerini odama davet ettim. Kendilerinin yeni açılan bir kız yurdunun tanıtımı için dershanemize de tanıtım broşürleri getirdiklerini öğrendim. Acaba broşürlerini ilan tahtamıza asabilir miydik? Gençlerle sohbet edince bir tanesinin isminin Hakan Ülken olduğunu ve benim çok değer verdiğim Gazipaşa İlkokulu Müdürü Necati Ülken’in oğlu olduğunu ve aynı zamanda yine çok değer verdiğim saygı duyduğum Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak’ın yeğeni olduğunu öğrendim. Hakan Ülken’e dayısına ve babasına saygı duyduğumu belirterek yurdun tanıtımında elimden geleni yapacağımı belirttim. Ama daha sonraları duydum ve gördüm ki yurt full çekti, tanıtıma da ihtiyacı kalmadı. Aradan yıllar geçti geçenlerde Aydın yerel gazetelerini incelerken gördüğüm bir manşet beni eskilere götürdü yukarı da anlattığım olayı hatırlamama vesile oldu.

Manşet şöyleydi:” AYTO’DAN GÖVDE GÖSTERİSİ” Aydın Ticaret Odası bir organizasyon yapmış ve ADÜ Atatürk Kongre Merkezinde Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla düzenlediği “Ayto çağ atlatıyor, Aytobil projesini Aydınlılara sunmuş.Toplantıya kalabalık bir halk topluluğu, İzmir, Denizli,Manisa, Muğla,Balıkesir, Konya, Antalya,Trabzon il ve ilçerinden gelen 50 ye yakın oda ve borsa başkanı bu toplantıyı izlemişler.

Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ise yıllar önce kız yurdu tanıtımı için yanıma gelen güleryüzlü Hakan Ülkenmiş. Doğrusu gururlandım. Hayatımda ticaretle hiç ilgilenmediğim için Ticaret Odasının neyle iştigal ettiğini bilmez ve merakta etmezdim. Ticaret Odası dediklerinde aklıma zemin katta ki Rüştü beyin şehir kebap salonu ve en üst katta ki restoranı gelirdi. Zira her iki mekanı da sık, sık ziyaret ederdim. Hatta sınıf arkadaşım Ahmet Rıza Acar, Ticaret Odası Başkanıyken ona da şakayla karışık binanızın ilk ve son katları çok eğlenceli diye takıldığımı anımsıyorum.

Oysa ki şimdiler de Aydın Ticaret Odasını şehir de bilmeyen ve Hakan Ülken’i tanımayan kalmamış.Hakan Ülken yaptığı projelerle Aydın’lı ticaret erbabının ufkunu açarken sempatik tavırları, mütevazılığı ile vatandaşların en sevdiği kişiler arasında zirveye tırmanmış. AYTO uçuruyor projesiyle Aydın ekonomisini uçurmakta iddialı. Çok değerli hocamın ve müdürümün değerli oğluyla bir kez daha gururlandım.

Gerek okul nedeniyle gerekse işler nedeniyle defalarca Aydın-İstanbul arasında otobüsle seyahat ettim. Otobüs, Bursa garajında mola verdiğinde Kafkas’tan kestane şekeri alırdım. Sevdiklerime hediye olarak ve düşünürdüm Türkiye’nin en güzel kestanesi Aydın’da yetişmesine karşın kaymağını Bursa Kafkas yiyor. Bu nasıl iş? Üreten, işleyen, ve ihraç eden niye biz olmuyoruz? İşin kaymağını niye biz Aydınlılar yemiyoruz diye yıllarca üzüldüm.

'Dağlarından yağ, ovalarından bal akar' denilen Aydın’da hemen hemen her türlü ürün yetişiyor.Zeytin , kestane, elma , kiraz, incir, narenciye, nar, kavun, karpuz, çilek ve şeftali gibi yetişen ürünler tarıma dayalı sanayi gelişmediği için, üretici cefa, başkaları sefa sürüyor. Örneğin; kestane şekeri-Bursa. Örneğin; narı Niğde, zeytinini Ayvalık ile Gemlik, kırmızı biberini Gaziantep işliyor ve esas kazancı onlar elde ediyor.Aydın biraz geç de olsa Hakan Ülken gibi genç, dinamik, vizyonu geniş idarecilerle bu dar boğazı aşacaktır diye düşünüyorum.

Nazilli’de Aksu isimli bir firma kestane şekeri üretimine başlamış ve satış konusunda da metro süper marketleriyle anlaşma sağlamış.Yine genç ve dinamik bir yönetici olan Borsa Başkanı Adnan Bosnalı: “Üreten biz işleyen biz olmalıyız. Artık Aydın’da ürettiklerimizin gelirleri de tümüyle Aydın’da kalmalı kestane ve incirde coğrafi işaretimiz var. Bizim hedefimiz bu ürünleri 5. bölgeden yararlandırmak olacaktır. Biz aslında Aydınlı üreticiler olarak tarımdan iyi kazançlar elde ettik fakat kazandıklarımızı yatırıma ve tarıma dayalı sanayiye dönüştüremediğimiz için duvara tosladık. Bundan böyle tarımdan kazandığımızı tarıma dayalı sanayileşmeye yatırım yapmak zorundayız” dedi. Ayrıca Aydın Karacasu’da Afrodisias markası adı altında sofralık zeytinde işlenip pazara sunulacak olduğu öğrenildi. Ayto Başkanı Sayın Hakan Ülken “Çağa ayak uyduramayan devletlerin ve milletlerin çağın gerisinde kalmaları kaçınılmazdır. Üyelerimize tüm teknolojik imkanları sunduk ve sunmaya devam edeceğiz. Bir yıl içerisinde binin üzerindeki üyemizi oda bütçesinden fuarlara ücretsiz olarak ziyaret etmelerini sağladık. Bu seneki hedefimiz iki binin üzerine çıkmak” diyor. Genç dinamik vizyonu geniş, mütevazı alçak gönüllü ve çok çalışkan AYTO Başkanı Hakan Ülken ile Borsa Başkanı Adnan Bosnalı’yı tebrik ediyor,i başarılar diliyorum.

Hepinize iyi hafta sonları değerli Denge okurları. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.