Takip Et
  • 25 Mart 2016, Cuma

Turizmde kırmızı alarm!..

Turizmin sorunlarını görüşmek üzere Kuşadası Ticaret Odası toplantı salonunda 22.03.2016 Salı günü saat 14.00’te büyük bir katılımla yapılan toplantıda söylenenler, hiç de iç açıcı değildi. Türkiye, turizmden yılda 30 milyar dolar civarında kayıtlı bir gelir elde ediyor. (2015 rakamı 31 milyar dolar)

Geçen yıla kadar Türkiye’ye gelen turistlere baktığımızda ilk 3 sırayı Almanya, Rusya ve İngiltere alıyordu.

Önceki günkü toplantıda durum nasıl diye sorulunca turizmciler hep bir ağızdan “Bu güne kadar hiç olmadığı kadar kötü” dediler.

Sorun sadece bu kadar da değil… Turizm kendisiyle birlikte 8 sektör daha besliyor. Bunları da dahil ettiğimizde yaklaşık 10 milyon insandan, yani çalışandan bahsediyoruz.

Geliri yüzde 50 azalan turizm sektörünün daha ne kadar küçülmek zorunda kalacağını henüz bilmiyoruz.

Ama gerçek olan şu ki: Bu on milyon çalışanın önemli bir bölümü işsiz kalacak. Peki hiç mi umut yok? Mesela Rus turistlerin yerini Araplar alamazlar mı? Asya pazarı, Avrupa pazarı daha da büyütülemez mi? Uzakdoğu, yeni alternatif pazarlar gibi imkanlar yaratılamaz mı?

Turizmciler, Arap turistlerin kısa vadede Rusya’dan doğan açığı kapatmalarının imkansız olduğunu söylüyorlar. Avrupa pazarına gelince, güvenlik riski arttıkça oradan gelen turist sayısında artma değil azalma olacağından endişe ediliyor.

Geçen yılın ilk sekiz ayında Çin, İran gibi ülkelerden gelen turist sayısında önemli bir artış sağlanmış. Ancak bölgedeki gelişmeler ve artan terör tehdidi hepsini vurmuş.

Türkiye, Suriyeli mülteciler konusunda Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşmadan 3 milyar euro bekliyor. Diğer taraftan turizmdeki kayıp 15 milyar dolar.

Turizm sektörü var gücüyle bu tabloyu değiştirmeye uğraşıyor işleri gerçekten zor.

GELİRLERDE AZALMA OLDU

2014’e göre 2015 yıllı satışlarının nasıl değiştiği sorulan turizm sektörü temsilcilerinden % 32’sinin yüzde 10, yüzde 16’sının yüzde 20, yüzde 15’inin de % 25'in üzerinde azalma yaşadığı belirtildi. Yani sektörün yüzde 63’ünün satışlarının düştüğü belirlendi. 2015’in kötü geçmesinin nedeni olarak ise yüzde 54 karlılık oranının düştüğünü, yurtdışı tanıtımlarının iyi yapılamamasının da bunda etkili olduğu belirtildi.

Geçen 2015’te turizme damga vuran gelişmeler yüzde 40 uluslararası terör, yüzde 26 döviz kurları artışı, yüzde 22 Suriye krizi, yüzde 11 yatak kapasitesi artışı, yüzde 1 dijital turizm pazarında yapılanmalar olarak belirtildi.

2015 yılında çalışan sayısının 2014’e göre karşılaştırılmasında ise % 17 bir azalma olduğu ifade edildi.

“Herşey dahil” sistemi terk edilirse turistlerin Türkiye tercihlerinde azalma olacağı görüşü hakim oldu.

Turizmcilerin yüzde 60’ı, 2016’da turizmin 2015’ten daha kötü olacağı tahmininde bulundu. Turizmcilerin çoğunluğu, alınan tedbirlerin yetersiz ve şov amaçlı olduğu, dertlerine çare olmayacağı görüşünde.

İHRACAT GELİRİ SAYILSIN

Sektör temsilcileri 2016’da kanunun sektörle ilgili öncelikle ele alması gereken konularının başında kış istihdamına teşvik istedi. Ayrıca tanıtım bütçesinin artırılması, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun yeniden yazılması, turizm gelirlerinin ihracat gelirleri kapsamına alınarak teşviklerden yararlandırılması, kıyı kanununun günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi ve yenilenme teşviği de istendi. Toplantıda Diana Turizm'in sahibi Hasan Tombul da bir konuşma yaparak sorunlarını detaylı bir şekilde anlattı.

Toplantı biterken toplantıdaki turizmcilerden birinin sorduğu soru aslında her şeyi özetliyor: “Adamlar, Türkler kendi ülkelerinde sokağa çıkamıyorken biz nasıl gelelim? derlerse ne yanıt vereceğiz?”

Hepinize iyi haftalar diliyorum sevgili Denge okurları.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.