Takip Et
  • 27 Ekim 2017, Cuma

Acaba “İYİ” mi gelecek?

Partilerini olağanüstü kongreye götürmek istediler, gerekli oyların çok fazlasını da buldular. Ama türlü oyunlarla, mahkeme kararlarıyla engellendiler. Daha sonra partilerinden ihraç edildiler. Dört kişiydiler Sinan Oğan oluşumdan ayrıldı. Meral Akşener parti kurma yoluna gitti ve kurduğu partiyi iki yüz kişilik kurucu kuruluyla birlikte açıkladı. “İYİ” Parti.

 

Partinin adı ve yazılışı ilginç bir benzerliğinde özellikle sosyal medyada gündem olmasına neden oldu.

 

Değerli gazeteci dostum ve arkadaşım Yaşar Eyice’nin de yazdığı gibi Partinin logosunun zemini gök mavisi, ismi de “İYİ”. Yani ortaya Kayı Boyu’nun bayrağı olan iki ok bir yay çıkıyor. Kuruluş kongresinde açılan pankart ve logolarda da Kayı Boyu’nun işaretinin yeni partinin ismiyle özdeşleştirildiği görüldü. “İYİ” sembolünün hayatımıza girmesi bir TRT diziyle gerçekleşti. Kayı Boyu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş sürecini anlatan Diriliş Ertuğrul dizisiyle gündeme gelen sembol, hayli popüler oldu. Kayı Boyu, Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan, Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügati Türk adlı eserine göre ise yirmi iki Oğuz boyundan ikincisi. Oğuzların Bozok kolundan bir boydur. Osmanlı Hanedanı bu boydan gelmiştir.

 

Sembolleri şahin, yani şahinlerin en büyüğü olan Akdoğan’dır. Oğuzların en kudretli boylarındandır. Kayı’nın kelime anlamı olarak güç, kuvvet ve kudret sahibi demektir. Kayı boyunun damgası, iki ok bir yaydan oluşur. Babası Gün Han ve dedesi Oğuz Han olan Kayı Han bu boyun ilk atasıdır. Amblem ve logolar siyasi partilerin çizgilerini yansıtan ideolojilerini ortaya seren önemli sembollerdir.

 

Örneğin, CHP’nin “altı ok”u Cumhuriyet Halk Partisiyle özdeşleşen altı ana kavramı temsil ediyor. Bunlar Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik. Milletin yükselişi için fırkanın ruhunda kaynayan hızın ve ileriliğin gösterilmesi fikri fırka işareti olarak okların kabul edilmesinde esas olmuştur. Oklardan en uzununun Türk okunun orantılı olarak stilize edilmiş şekli olduğu hatırlatılarak, arka ucunda yaya takıldığını simgeleyen bir üçgenle kesildiğine dikkat çekiliyor. Diğer partilerin logoların da anımsarsak MHP’nin logosu da tarihi anlamlar taşıyor. Kırmızı zemin üzerine beyaz üç hilalden oluşan MHP logosunun, Osmanlı İmparatorluğunu ve üç kıtada hüküm sürmesini sembolize ettiği vurgulanıyor. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin 8-9 Şubat 1969’daki olağanüstü kongresinde “Milliyetçi Hareket Partisi” adını almasının ardından logo “üç hilal” olarak benimsendi.

 

MHP gençlik kolları içinde “hilal içinde kurt” benimsendi.

 

Bozkurt’un Türklere Ergenekon’dan çıkışta yol gösterdiğinin altı çiziliyor.

 

Demokrat Parti’nin ambleminde kırmızı beyaz renkler ve Türkiye haritası üzerinde “Kıratın” figürü ön plana çıkıyor. Türkiye haritası Anavatan ile birleşmenin ardından ambleme girdi. DP 1946’da kurulduğunda “demokrat” kelimesinin bu kavrama yabancı halk arasında “demir kırat” diye anılmasından dolayı kırat daha sonraları logoya dahil edilmiştir. Saadet Partisinin hilali, milli manevi değerleri temsil ederken, logodaki beş yıldız da sırasıyla saygınlık, itibar, şeref, refah ve kalkınmayı simgelemektedir. Demokratik Sol Parti’nin logosundaki gök mavisi zemin özgürlüğü ak güvercin ise barış ve sevgiyi simgeliyor.

 

Büyük Birlik Partisi’nin amblemindeki hilal, karanlıkları aydınlatan ışığı, yayılmacılığa ve zulme dayanan Yeni Dünya düzenine alternatifi, muhalif duruşu ve gücü ifade ediyor. Hilalin kucakladığı gülün de Hazreti Muhammed’i hatırlattığı söyleniyor. Sevgili Denge okurları size yeni kurulan “İYİ” partisinden yola çıkarak parti logolarını ve ifade ettikleri anlamları izah etmeye çalıştım tabii ki yeterli olmamıştır. Zira halen ülkede faal 87 parti bulunuyormuş.

 

CHP’nin %25 bandında demir attığı düşünülürse HDP’nin bıçak sırtında oluşu, MHP’ninde ondan farklı olmayacağını varsayarak, AKP’ninde son günlerde yavaş yavaş kendi içinde su kaynattığını gözlemliyoruz. Bu durumda Meral Akşener’in partisi ne yapabilir. Bizim halkımız mağdurlara daima bir destek vermiştir. Meral Akşener ve arkadaşları mağdurlardır. Oy çoğunluğuyla olağanüstü kongre istemişler. İstekleri dandik nedenlerle kabul edilmemiş partilerinden ihraç edilmişlerdir. Türkiye’de şu sıralarda etkin muhalefete ihtiyaç bulunmaktadır. CHP bu muhalefeti yapmakta etkin olamamakta, HDP malumunuz yarısı içerde yarısı başka yerlerde… Halkımızda ki ısrarlı arayış “İYİ” partide buluşur mu? Bunu şimdilik bilmemiz mümkün görünmüyor. Zira vakit henüz erken.

 

Arayışı iyi değerlendiren bir parti malı götürebilir tabiri caizse…Bakalım zaman neler gösterecek.

 

Hepinize iyi hafta sonları sevgili Denge okurları.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.