Takip Et
  • 24 Eylül 2021, Cuma

PARKTA YATIYORUM!

Üniversiteler iki öğretim yılının ardından yüz yüze eğitime başladı. Başladı başlamasına da bu sefer de yurt ve barınma sorunları ortaya çıktı.

Yurt ve ev kiralarındaki pahalılık nedeniyle barınamayan ve okullarını bırakmak zorunda kalan gençler durumu protesto etmek için geceyi parklarda geçirmiş.

Kendi üniversite yıllarından bilirim kabak netice de hep aynı yerde patlar. Malum; kiralar uçtu, makul kirayla ev bulmak piyangodan büyük ikramiyenin çıkması gibi bir olay yeni bir coğrafi keşif yapmakla eşdeğer hale geldi.

Anlatılanlara göre KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) yurtları öğrencilerin % 10'unun bile ihtiyacını karşılayamıyor. Ev kiraları ateş pahası. Özel yurt fiyatları çok yüksek. Bu öğrenciler nerede kalacak?

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, AKP iktidarında hem yurt hem de öğrenci bursu açısından, Türkiye’ de hiçbir iktidarın gerçekleştiremediğini yaptıklarını savundu.

‘Biz göreve geldiğimizde üniversite öğrencilerin aldığı burs 45 liracıktı. Ya elinize dilinize dursun ya…Şu anda 650 liraya çıktık’ dedi. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı verileri ile 2021 yılı verileri karşılaştırıldığında ise geçen yılların üniversitelilerin lehine işlemediği görülüyor.2002 yılındaki bir öğrenci 45 TL’lik parayla 1 yarım altın aldığında, cebinde 5 TL para kalıyordu. 650 liralık bursla yarım altın almaya kalkarsa bir öğrenci cebinden ek olarak 962 TL fazla para çıkması gerekiyor.

Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü verilerine göre 30 Aralık 2020’ de 781 olan yurt sayısı 2021’in Temmuz ayında 772’ ye düşüyor. Yatak kapasitesi de 698 bin 289’ dan 696 bin 966’ ya geriledi. 2021 yılının ilk 6 ayında 12 bin 524 yatak kapasiteli 37 öğrenci yurdu ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle hizmete kapatılmış, mevcut yurtlarda da binaların fiziksel yapıları ve boş yatak sayıları da göz önünde bulundurularak 3 bin 183 yatak eksiltme yapılmış. Buna karşın 14 bin 384 yatak kapasiteli yeni yurtlar da hizmete girmiş. Buna rağmen yatak kapasitelerinde düşüş oldu.

Kendimden biliyorum yurt bulmak imkansız, ev bulmak daha da zordur. Kapı kapı, sokak sokak gezersiniz bir kiralık ev bulabilmek için bulduğunuzda da yanıt aynıdır.’ Bekara ev vermiyoruz’ Bazı arkadaşlarımız ev tutmaya kız arkadaşlarıyla gidiyorlar ve ‘yeni evlendik kiralık ev arıyoruz’ diyorlardı. Hatta kız arkadaşının yanı sıra, evli bir arkadaşın bebeğini alıp giden de vardı. Aradan yarım asırdan fazla zaman geçmiş değişen hiç bir şey yok…FETÖ’nün ve bazı tarikatların yurtları kapatılınca durum daha da vahim bir hale geldi. Aslında kapanma tam bir fırsattı. İki yıl içinde TOKİ’ye yurt yaptırılabilirdi. Ama bu işler için planlama şart... Onu bizde yapacak yok maalesef.

Yurtlara yerleşemeyen ve ev sahiplerinin fahiş isteklerini karşılamayan öğrenciler ‘Barınamıyoruz’ diyerek parkta buluşup sabahlamaya karar vermiş ve parkın kanepelerine uzanmışlar. Olayların bundan sonrası bir şaka gibi, bir fıkra gibi gelişiyor. Emniyet mensupları geliyor ‘ Haydi evinize’ diyor, öğrenciler de ‘ zaten ev bulamadığımız için buradayız’ diyor.

Sevgili öğrenci kardeşlerime ev bulma konusunda yardımcı olamasam da moral vermek isterim. ‘ park kanepeleri çoğu saraydan daha rahattır. Sarayda, Villalarda uyuyanlar böyle güzel gökyüzünü görebiliyorlar mı? Tertemiz hava gökyüzünü izliyorsunuz. Şimdi çok kişi de belki size özeniyordur’. Sevgili kardeşlerime son armağanım sözleri Mehmet Teoman’a ait 1978 model şahane bir şarkı Tanju Okan söylüyor;

‘Yıldızlardan yapılmış bir yorgan örttüm üstüme

Yaslamışım başımı o güleç yüzlü mehtaba

Tıkamışım kulaklarımı şehrin keşmekeşine

Sarınmışım geceye bir sevgili niyetine

Ben mekanımı çoktan seçmişim

Ne ev sahibi ne pul ne senet

Ne suyun derdi ne de elektirik

Ben artık parkta yatıyorum

Ben artık parkta yaşıyorum

Ben mekanımı çoktan seçmişim

Ne kasap ne de bakkal hesabı

Ne borcum var ne de alacaklım

Ben artık parkta yatıyorum

Ben artık parkta yaşıyorum'

Hepinize iyi hafta sonları değerli Denge okurları 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.