Takip Et
  • 7 Temmuz 2017, Cuma

Bir ceylan uyanır Afrika'da

Her sabah bir ceylan uyanır Afrika’da… Kafasında tek bir düşünce, tek bir emeli, arzusu vardır. En hızlı koşan aslandan daha hızlı koşabilmek… Yoksa aslana yem olacaktır. Her sabah bir aslan uyanır Afrika’da. Kafasında tek bir düşünce vardır. En hızlı koşan ceylandan daha hızlı koşabilmek. Yoksa açlıktan ölecektir. İster aslan olun ister ceylan hiç önemi yok. Yeter ki güneş doğduğunda koşuyor olmanız gerektiğini, hem de bir önceki günden daha hızlı koşuyor olmanız gerektiğini bilin. Yaşam adlı koşuyu ne güzel anlatmış Afrika atasözü. Bir önceki günden daha hızlı koşmak zorunludur hayatta kalmak için.

 

Eski adıyla Mekteb-i Sultani (sultan okulu) yeni adıyla Galatasaray Lisesi müzik öğretmeni Candan Erçetin’in güzel bir şarkısı var: “Elbette sararıp, solacağım. Elbette bir gün yeniden doğacağım.” Kısaca özetlemek gerekirse işte yaşam bu… “A” noktasından “B” noktasına varmak istiyorsunuz düz bir çizgide gider gibi gidemezsiniz. Macar karyolalarının yayları gibi helezonlu yani inişli çıkışlıdır hayat… Sizde elbette başaracağım dediyseniz, mutlaka başaracaksınız. Başarmanın ilk adımı elbette “başaracağım” diyebilmektedir. Engellere, manilere karşın “ben başaracağım” diyebilmektir.

 

“Bu yolda kendimden başka mazeretim olmayacak” diyebilmektir. Bunu söyleyebilmek, hırs, azim ve kararlı bir irade ister. Bütün bunları, istediği içinde herkes başarıya kolayca ulaşmaz. İçinde itici bir güç bulunmayan hiç kimse hedeflerine ulaşmakta başarılı olamaz. Büyük başarılar büyük çabaları ister. Bu çabaları göstermeyenler hedeflerini küçültmek zorunda kalırlar. Elbette başaracağım, tüm engellere karşın başaracağım, başarı yolunda kendimden başka mazeretim olmayacak diyebilenler başarıya ulaşırlar.

 

Hangi okulda ne kadar başarılı olursanız olun isterseniz Harward da master yapın mücadele ruhu yoksa içinizde gazı dökersiniz başınızdan aşağıya… Ahmet Nazif Zorlu Vestel’in sahibi, ilkokul mezunudur. Bir kere duymazsınız ağzından ben ilkokul mezunuyum diye. O başarılarıyla konuşur. Zeki Triko’nun sahibi Zeki Başeskioğlu ilkokul mezunudur. Dünyada isim yapmıştır. Dünyanın en sayılı mankenleri onun ürünlerini sergiler. Benim çocukluğumda şimdiki kent meydanının olduğu yerde kafe işletmekteydi. Şimdi ki ününe ve şöhretine içindeki mücadele ruhuyla yükseldi.

 

Hala sabah saat 5’te kalkar içlerindeki mücadele ruhuyla çalışırlar yenilikler peşinde koşarlar.

 

Benim babam veterinerdi Aydın hayvan hastanesinin kurucusu ve ilk yetkilisi idi. Bir gün okula giderken bir baktım arkadaşlarım okula bisikletle gidiyorlar. Onlara müthiş özendim. Hemen babamın yanına gittim. “Baba bütün arkadaşlarımın bisikletleri var, bana da bir bisiklet alır mısın?” diye. Babam bana baktı ve olur dedi.

 

Hiç unutmuyorum bir Salı günüydü Babam hadi gidelim dedi. Beraber yürüyoruz bugünkü bedestenin olduğu yerde manavlar vardı oraya gittik bir manavın önünde durduk. Babam manavdan iki kasa limon istedi. Ben herhalde limonları alacağımız bisikletle taşıyacağız diye düşünürken, babam iki kasa limonu ve beni Salı pazarının ortasında bıraktı. “Şimdi sen bu limonları sat para kazan ki bisikleti alalım” dedi. ve arkasına bakmadan gitti. 12-13 yaşlarındaydım. O güne kadar bakkaldan ekmek almaya dahi gitmemiştim. İçime kapanık bir çocuktum, herkesle kolay kolay diyaloğa giremiyordum.

 

Limon kasalarına baka baka ağlamaya başladım. Etraftan gören esnaflar yanıma geldiler teselli ettiler. Yavaş yavaş limonları sattım yenilerini aldım, sattım derken bir miktar para biriktirdim. Ama babamı kafamdan silmiştim. Ona hınç ve kin duyuyordum. Biriktirdiğim paraları buruşturup, buruşturup hayvan hastanesindeki makamına gidip masasının üzerine fırlattım ve bana bisiklet al diye bağırdım. Bana o gün bisikleti aldı. Yıllar sonra öğrendim ki, benim büyük bir tafrayla attığım parayla o bisikletin pedalı dahi alınmazmış. Ama bu bana evine ekmek götüreceksen gayretli ve çalışkan olmak gerektiğini öğretti. Eğer içinizde mücadele ruhu varsa üretkenseniz işten atılmak falan sizi asla korkutmasın. Siz aç kalmazsınız. Şunu asla unutmayın oturarak üreten tek canlı dünyada sadece tavuklardır. Bedava peynir ise sadece fare kapanında bulunur….

Hepinize iyi hafta sonları sevgili Denge okurları.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.