Takip Et
  • 30 Haziran 2017, Cuma

Gençler! Haydi festivale

Gençler! Haydi festivale

 

Kuşadası’nın 9-10 bin kişinin yaşadığı küçük bir beldesi olan Davutlar, Büyükşehir Yasasıyla Kuşadası’nın bir mahallesine dönüştü. Bağımsız bir ilçe olmayı beklerken mahalleye dönüşen Davutlar’ın sorunları da bir hayli çoğaldı.

Mahalleye bayramın 3.günü çeşitli yörelerden 10 binden fazla araç 100 bine yakın insan girdi. Durumu düşünebiliyor musunuz?

 

Davutlar esnafı zaten tüm kaldırımları işgal ettikleri gibi araç yolunun da yarısını reklam tabelalarıyla kapatmış durumda. Ve bu mahallede polis karakolu olmasına karşın bir tane bile trafik polisi yok… Bu kadar aracın girdiği yerde önce arabalar sürtüşüyor sonra da sahipleri… Olayları önlemek de mahalle sakinlerine düşüyor.

Sizlere Davutlar Mahallesi'ni tanıtmak istiyorum. Uzun bir kıyı şeridine sahip Davutlar, ayrıca mavi bayraklı plajlara sahip. Termal tesislerine tüm dünyadan turist çekiyor. Tarihi manastırı ve ilginç mağaraları ile turistlerin ilgisini çeken bir mahalle!

Uzun kıyı şeridinin çok güzel oluşunun yanında ilgi çekici konaklama ve piknik alanları var.

 

Bunlardan en güzeli, çocukluğumuzda Kalamaki diye adlandırdığımız ve neşe içinde eğlendiğimiz mahal… Daha sonra ismi milli park, Dilek Yarımadası olarak anılan, tam ismiyle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı. 1966 yılında milli park statüsü kazanmış 1994 yılında Büyük Menderes Deltası olarak milli park statüsüne alınmış.

 

Dünyanın ve Türkiye’nin en benzersiz doğal alanlarından biri olarak kabul edilen milli park 27 bin 675 hektarlık bir genişliğe sahip. Uluslararası sulak alanlar sözleşmesiyle korunan milli park, kuş, bitki, memeli ve doğa alanları açısından büyük önem taşıyor. Her yıl 2 milyona ulaşan yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan milli park çevre düzenlenmesi yapılmış, bakımlı tesislerin bulunduğu milli parkta doğa sporları, yürüyüş yüzme, dağ bisikleti, kuş gözlemciliği, botanik turu, fotoğrafçılık, manzara izleme, olta balıkçılığı, kültürel yürüyüş gibi aktiviteler yapılıyor.

 

Dünyada bir başka örneği olmayan milli parkta yüzlerce kuş türünü barındıran, zengin balık çeşitleriyle bir delta ve bütün bunları çevreleyen tarihi ve kültürel zenginlikler görülebiliyor. Milli park florasında 95 familya ait 804 adet bitki türü bulunuyor.

 

Bu türlerden 6’sı sadece burada görülen endemik türler. Akdeniz maki florası ile Kuzey Anadolu ormanlarına özgü küçük orman topluluklarının birlikte görülebiliyor olması heyecan verici. Avrupa Konseyi tarafından bu zengin özellikleri nedeniyle bir genetik rezervi alanı ilan edilen milli parkın delta bölümünde ise 256 adet kuş türü ürüyor, barınıyor ve besleniyor.

Askeri tesislere varmadan dört adet koyda nefis plajlar bulunuyor. İçmeler koyu, Aydınlık koyu, Kavaklıburun koyu ve Karasu koyu görmeye değer güzelliklere sahip, plajlarda şezlong, şemsiye, duş, kafeterya hizmetleri veriliyor. Dilerseniz tekne turlarına katılabilir muhteşem koylarda yüzebilirsiniz. Soğuk suda yüzmekten hoşlanıyorsanız Milli parkın girişinde solda bulunan Zeus mağarasına uğrayın. Zeus mağarasının derinliği 10-15 metre. Dağdan gelen tatlı su, denizin tuzlu suyu ile bu mağara da buluşmuş ve ortaya yeşil-mavi serin bir mağara gölü oluşmuş. Yazın turistlerin akınına uğrayan mağaranın bir tarafında da çıkan çamur ile güzellik banyosu yapılıyor. Mağaranın kutsal olduğuna inananlar etraftaki çalılıkları bezlerle donatıyorlar. Dilek yarımadasına gelip de evcilleşmiş domuzları ve sincapları görmeden geriye dönmeyin.

 

Davutlar’ın ikinci uğrak yeri Sevgi Plajı'dır. Balıkçı barınağı da olan plaj, piknikçilerin uğrak yeridir. Uzun okaliptüs ağaçlarının gölgesinde günü birlik tatilcilerin piknik yapıp, denize girdiği alandır. Sevgi Plajı 550 metre uzunluğunda kumsala, 3000 metrekare genişliğinde ağaçlık piknik alanına sahiptir. İçerisinde kafeterya, büfe, WC, duş bulunmaktadır. Otopark vardır. Sahilde hem yayalar hem motor ve bisikletler için iki ayrı yol vardır.

 

Kuşadası Belediyesinin geçen yıl 14-17 Temmuz'da ilk olarak başlattığı gençlik festivali 15 Temmuz olayları nedeniyle tam olarak kutlanamamıştı.

 

Bu sene 2. yapılacak gençlik festivali 6-9 Temmuz tarihlerinde Sevgi Plajı'nda yapılacak.

2. Kuşadası Gençlik Festivali'nde, gençler ve müzikseverler 4 gün boyunca % 100 müzik, yüzde yüz eğlence ile doyumsuz bir festival keyfi yaşayacaklar.

 

Aydın, Söke, Manisa, İzmir ve Muğla’dan turların düzenleneceği, Kuşadası Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenecek festivalde konser, etkinlik, yaz partisi, DJ parti, üniversite festivali, çeşitli ve tanınmış sanatçıların katılımıyla tam bir şenlik havası oluşturulacak. Kuşadası Belediyesi ve Davutlar halkı tüm Türkiye’deki gençliği bu festivale bekliyor.

 

Hepinize iyi hafta sonları sevgili Denge okurları. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.