Ev hizmetlerinde temizlik, yardımcı işler ve yemek yapımı ya da yaşlı ve çocuk bakımı gibi işlerde ayda 10 günden fazla süreyle ev hizmetlisi çalıştırmak istediğinizde, SGK’ya bir kereye mahsus EK-9 “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile müracaat etmeniz yeterli.
Bu bildirgeyle yapacağınız müracaatta, hizmetliyi evinizde ayda kaç gün çalıştıracağınızı ve ne kadar ücret ödeyeceğinizi de beyan ediyorsunuz
Haliyle, sigortalının ücretinde veya prim gün sayısında bir değişiklik olmadığı sürece, sigortalı işten ayrılıncaya kadar, başlangıçta yapmış olduğunuz bu bildirim üzerinden de prim borcu oluşmaya devam ediyor.
Hatta asgari ücret üzerinden çalıştırmayı beyan ettiğiniz işçi için takip eden yılda asgari ücret artsa bile SGK primleriniz de otomatik olarak yeni asgari ücret üzerinden hesaplanmaya devam ediyor.
Sürekli Evinizde ayda 10 günden fazla çalışmak üzere işe aldığınız ev hizmetlisi işten ayrıldığı takdirde, en geç işten ayrılış tarihini takip eden on gün içinde “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge”nin “F- Sigortalının İşten Ayrılma/Durum Değişiklikleri” kısmının doldurularak SGK’ya verilmesi gerekiyor unutmayın ki faydanıza olacaktır.
Ev hizmetlisinin işten ayrılmasına rağmen işten ayrıldığına dair durum değişikliğini şayet SGK’ya bildirmez iseniz, aylık primleriniz ev hizmetlisi sanki çalışıyormuş gibi oluşmaya devam edeceğinden borç hanenizdeki rakam da her ay artmaya devam edecektir
O nedenle, işten ayrılan ev hizmetlisinden dolayı yıllar sonra brikmiş bir borçla karşılaşmak istemiyorsanız, işten ayrılan ev hizmetlisini SGK’ya bildirmeye sakın ola ki ihmal etmeyin.
Şimdi Ev Hizmetlerinden söz etmişken hiçbir yerde iş bulamayan kadınlarımızın sosyal güvenliği ve İkametgahında El sanatları ile uğraşan kadınlarımızın sosyal güvenliği ile ilgili yol göstermek istiyorum.
Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, ip ve urgan gibi eşyaları evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor. Ayrıca 18 yaşını doldurmak ve bir işyerinde çalışmamak şart.
Başvuru için Önce, vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair yazı alınacak. Ardından 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' doldurulacak. Bir de kimlik fotokopisi gerekiyor. İsteğe bağlı sigortalı, ödediği primlerin karşılığı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanır. İsteğe bağlı sigortalı, 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanır.
Bağkur kapsamında olan kadın sigortalılar 9 bin gün prim ödemek zorunda. Ayrıca emeklilik için 58 yaşını doldurmak gerekiyor. Öte yandan emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışma imkanı bulan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabilir. “Esnaf Muaflığı' ev kadınları için de büyük bir avantaj getiriyor.
Belgesi olanlar SGK'ya müracaat ederek 2018 yılı için 25 , 2019 yılı için 26 ve 2020’de 27,2021’de 28 , 2022’de 29 ve 2023 ile sonrası için 30 gün kazanacaklar.
2018 yılı için 25 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyorlar. 2018 yılı için ödenecek prim tutarı ise şöyle hesaplanıyor:
Aylık Brüt ücret : 30 gün = Günlük ücret
2029.50 : 30 = 76.50 TL.
76.50 x 25 x %32 = 612.00 TL.olacaktır.
Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.