Değerli okurlarım,bildiğiniz üzere bir kişinin sosyal güvenlik çatısı altına girebilmesi için Bağkur’lu (4/b),SSK’lı (4/a) Emekli sandığı mensubu (4/c) li yada İBS dediğimiz İsteğe bağlı Sigortalı olması gerekir.
Bu haftaki yazımda Evdeki Sanatçı Annemizin,Teyzemizin,Kardeşlerimizin Sosyal Güvenliğini ele alacağım.
Geleneklerimizde Çeyiz denen o el işi parçalar asla bir mağazadan alınmaz bunları Ninelerimiz göz nuru dökerek yaparlardı.Buradan yola çıkarak ; Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar.
Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir. ''
1- Evlerinde atölye dediğimiz seri üretim yapacak makine olmayacak
2- İşçi çalıştırmayacak
3-Havlu hazır alır,kenarına dantel örmek,havlular üzerine nakış makinesi ile birlikte motif yapar ,turistiklik el örmesi çorap,patik,sabun,halı,kilim dokuma,örtü,çarşaf,masa örtüsü,tarhana,mantı ,erişte,reçel,hazır dolma,süpürge vs.
4- Sabit işyeri açmadan ,pazarlarda yada sipariş üzerine yaparak satanlar.5- Herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar(muaflık belgesi)
5510 sayılı Kanun’un geçici 16. maddesine göre 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen işleri, hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıkları Maliye Bakanlığının görüşü alınarak SGK’ca belirlenen usul ve esaslara göre tespit edilen kadın isteğe bağlı sigortalılar da kıst prim ödeyerek 30 gün üzerinden hizmet alabilmektedir.
5510 Sayılı Kanunun geçici 16. maddesinin üçüncü fıkrasında 1.10.2008 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan düzenlemeyle 193 sayılı Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi ile herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ile tespit ettiren kadın isteğe bağlı sigortalılar, primlerini 5510/ 82. maddesine göre belirlenen ve 2008 yılında prime esas günlük kazanç alt sınırının 15 katından başlamak ve her yıl birer puan artırmak suretiyle ödeyebileceklerdir.
506,1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı kanunlara göre sigortalı/iştirakçi olarak 1.10.2008 tarihinden önce ya da sonra kayıt ve tescili yapılan kadın sigortalılar istemeleri durumunda vergiden muaf işleri 1.10.2008 tarihinden önce veya sonra yaptıkları araştırılmayacak, 193 sayılı Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri yaptıklarını ilgili vergi dairelerinden alacakları yazılarla belgelemeleri halinde, isteğe bağlı sigortalılıkları talep tarihini takip eden günden itibaren başlatılacaktır.
Sigortalının vergiden muaf iş yapıp yapmadığı düzenlenecek rapora göre de belirlenebilecektir.
1.10.2008 tarihi öncesi tescili olmadığı veya 1.10.2008 tarihi öncesi tescili olmakla birlikte vergiden muaf işleri 1.10.2008 tarihinden önce yapmadıkları için geçici 16. madde uygulaması talepleri reddedilerek isteğe bağlı sigorta primleri 30 gün karşılığı tahsil edilen sigortalıların ilk müracaat tarihi itibariyle haklarında geçici 16. madde uygulaması yönünde talepte bulunmaları halinde tescil tarihi itibariyle geçici 16. madde hükümleri uygulanacaktır. Ancak, Kanunun yürürlük tarihinin 1.10.2008 olması nedeniyle isteğe bağlı sigorta tescilleri bu tarih öncesine götürülmeyecektir.
1.10.2008 tarihi öncesi tescili olmadığı veya 1.10.2008 tarihi öncesi tescili olmakla birlikte vergiden muaf işleri 1.10.2008 tarihinden önce yapmadıkları için geçici 16. madde uygulamasından yararlanamayacaklarının tespit edilmesi nedeniyle isteğe bağlı sigortalılık talebinden vazgeçenlerden, 6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklik uyarınca sigortalılık şartlarını kazananların sigortalılıkları ise yeniden sigortalılık talebinde bulunmaları halinde talepte bulundukları tarihi takip eden günden başlatılacaktır.
Haftaya görüşmek üzere sosyal güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.