Takip Et

HEM ESNAF HEM DE TARIM İŞÇİSİ OLAMAZSINIZ

SORU: Fuat Bey, 1965 doğumluyum ve tarım sigortalıyım. Köyde bakkal dükkanı işlettiğim için beni 1/10/2008'de Bağ-Kur'a kaydetmişler. Bağ-Kur'a yaklaşık 8 yıllık borcum var. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.

YANIT: Değerli okurum,Ek-5 Tarım Sigortası yurttaşlarımızın en çok başvurduğu sigorta kollarından biridir. Fakat o kişiler, mutlak surette tarım işçiliği yaptığını ve kazancını bu yolla elde ettiğini kanıtlamak zorundadır. Siz vergi mükellefi olarak dükkanınızda ticari faaliyette bulunduğunuz sürece Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundasınız, tarım sigortalısı olamazsınız. Ancak, faaliyetinizi terk eder, vergi kaydınızı kapatır ve sigortalı da çalışmazsanız, tarım sigortalısı olmanız mümkün.

ASKERLİĞİMİ BORÇLANIRSAM NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

SORU: Fuat Bey, 1965 doğumluyum. 2000 yılından bugüne SSK’lıyım. 5375 sigorta günüm var. Askerliğimi 1986-1988 yılları arasında 18 ay yaptım. Askerliği de borçlanırsam ne zaman emekli olurum?

YANIT: Değerli okurum , 18 ay askerlik sürenizi borçlanırsanız, sigorta başlangıcınız 18 ay geri gelir ve emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 57 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabi olursunuz. 5900 prim günüyle, 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı Ekim 2023’te emekli olmaya hak kazanırsınız.

VERGİ ÖDEMEDEN ARAÇ ALABİLMEK

SORU: Fuat Bey, % 55 özürlü raporumuz var ve 76 yaşındayız. Özürlülere tanınan haktan yararlanmak ve araç almak istiyoruz. Bir de bu raporla araç alınırken ne kadar bir fiyat uygunluğu olur, yardımcı olursanız sevinirim.

YANIT: Değerli okurum , Özel Tüketim Vergisi ödenmeden otomobil almak istediğiniz anlaşılıyor. Özel Tüketim Vergisi istisnasından yararlanarak vergi ödemeden otomobil vb. araç almak için, en az yüzde 90 oranında engelli olmak gerekiyor. Yüzde 55 engel oranı ile dedenize ÖTV istisnasından yararlanarak otomobil alamazsınız.

YAŞINIZ 58 OLACAK

SORU: Fuat Bey, 2002 yılından itibaren sigortalıyım.Şu anda 4100 günüm var. Emekli olabilmem için primimin kaç olması gerekli?

YANIT: Değerli okurum, emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. 2900 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte, 58 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

YETİM MAAŞI ALABİLİRMİYİZ

SORU: Fuat Bey, Annem 1937 doğumlu ve SSK emeklisi. Rahmetli dedem Emekli Sandığı emeklisi idi. Şu anda ondan kalan maaşı da almakta. SSK emeklisi olan rahmetli babamdan da maaş alabilir mi?

YANIT: Değerli okurum , Vefat eden SSK emeklisinin kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için diğer şartların yanı sıra, herhangi bir sosyal güvenlik kanunu kapsamında çalışmaması veya kendi çalışmasından dolayı aylık almıyor olması gerekiyor. Anneniz, kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak aylık aldığından, SSK emeklisi olan babasından aylık alamaz.

GÜNÜNÜZ TAMAM

SORU: Fuat Bey, 1969 doğumluyum. 1987’de sigortam başladı. 1989 yılında askerlik yaptım. Şu an 7600 günüm var. Askerliğimi saydırmama gerek var mı? 25 yılım ve fazla günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

YANIT: Değerli okurum, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 2 Mayıs 2019’da emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden sonra olduğundan, borçlanma emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Bu nedenle borçlanmanıza gerek yok.

NE YAPABİLİRİM

SORU: Fuat Bey, şu an boya malzemeleri ticaretiyle uğraşıyorum. 1970 doğumluyum. İlk defa 1989 yılında SSK’lı oldum. 15 Mart 2002'ye kadar 2850 gün SSK primi ödedim. 1 Ekim 2008’den bu yana Bağ-Kurluyum. Bu şartlarda SSK’dan emekli olabilmem için ne yapmam gerekli?

YANIT: Değerli okurum, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. SSK’dan emekli olmak için sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz gerekiyor. Bağ-Kurlular faaliyetlerine son vermeden, başka bir iş yerinde çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyor. SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalı çalışarak 1260 günden sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 2021 yılında emekli olabilirsiniz.

YILLIK İZNİM DEVREDER Mİ

SORU: Fuat Bey, belirsiz süreli iş akdiyle çalışan personel yıllık iznini kendi rızasıyla kullanmıyorsa, izni bir sonraki yıla devreder mi?

YANIT: Değerli okurum, hak kazanılan yılık ücretli izinlerin kullanılmasında zaman aşımı süresi yok. İşçi kendi rızası ile kullanmasa da kullanmadığı yıllık izinleri sonraki yıllara devreder.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.