Takip Et

MUTLU EMEKLİLİĞİN YOLU

MUTLU EMEKLİLİĞİN YOLU

Değerli okurlarım,Yaşı kemale erip Emekliliği yaklaşan yurttaşlarımız ile aramızda aşağıdaki gibi bir sohbet geçer ..;

-Fuat Bey, Ben ne kadar emekli maaşı alırım?

-900 civarı

-Çok az değil mi? ama ben son 3 senedir yüksekten yatırıyorum..

-Ne kadar yüksekten ama rakam nedir?

-2.500 TL kadar

Emeklilik tahsis talep formunda noktalı yerleri nasıl doldurursan doldur bu sabrına, bilgine, karşınızdakinin de anlamak istemesine bağlıdır.

Vatandaş tabiî ki haklıdır çünkü Arkadaşı Ahmet yüksek maaş almıştır oda Ahmet gibi yüksek maaş almak istemektedir, ona göre hesabı kitabı vardır. Öyle ya asgari ücret 1.777,50-TL iken kendisinin bildirilen kazancı 2.500,00-TL'dir neredeyse 1.5 katı, mantık olarak da rakam olarak da yüksek, ne taraftan bakarsanız bakın fazla..

Buradan hareketle ülkemizde maaş bağlanma şart ve şekillerini ayrı ayrı ele almak istiyorum.

Emekli Aylığının düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenini, sigortalının çalıştığı günleri 3 ayrı dönemde değerlendirerek açıklayabiliriz.

Bunlar ;

1- İlk işe giriş tarihinden -31.12.1999'a kadarki dönem -ALTIN GÜNLER

2- 01.01.2000-30.09.2008 arasındaki dönem -GÜMÜŞ GÜNLER

3- 01.10.2008 ve sonrasına ait dönem -TENEKE GÜNLER

Emeklilik maaşının hesaplanmasında bu üç döneme ait kısmi aylıkları ayrı ayrı hesap edilir. Hesap edilen kısmi aylıklar güncelleştirildikten sonra toplanarak emeklilik maaşı hesaplanır.

1.DÖNEM (BU GÜNLERE AİT ÇALIŞMALAR ALTIN GİBİ KIYMETLİDİR)

Bu dönemin hesabında ORTALAMA YILLIK KAZANÇ ve gösterge sistemi kullanılır.

Bu dönem, aylık bağlama oranı en yüksek olan dönemdir. Bu dönemde ne kadar çok prim ödenmişse aylıklarda o oranda yüksek olur. Emekli maaşının düşük olma sorusuna bu döneme bakıp hesap yapmadan da bir fikir edinmemiz mümkündür. Burada en büyük şanssızlık giriş tarihinin çok eski olmasına rağmen ödenmiş SSK primlerinin çok az olması durumudur.

2.DÖNEM (GÜMÜŞ DEĞERİNDEKİ GÜNLER)

Bu dönemde aylık hesabında gösterge sistemi yerine TÜFE ve gelişme hızının birlikte dikkate alındığı güncelleme katsayısı sistemi uygulanmakta. Bu sebeple Bu dönemde aylık bağlama oranı 1. Döneme kıyasla düşüktür.

3.DÖNEM (TENEKE DEĞERSİZLİĞİNDE GÜNLER)

1Ekim 2008 sonraki dönem Bu dönemde en düşük aylık bağlama oranı uygulanmakta. Çünkü bu dönemde güncelleme katsayısı hesaplanırken gelişme hızının %30 u dikkate alınmakta ve bu üç dönem içerisinde emekli maaşını aşağı çeken faktör olarak bu son dönemi işaret edebiliriz. Öyle ki iş eğer primlerin asgari ücret seviyesinde ise 31.12.1999 tarihine kadar çalış, sonra otur yaşını bekle emekli ol tavsiyelerine kadar gitti.

YA BİR DE 4. DÖNEM OLSAYDI

İlk üç dönemin emekli maaşına etkilerine bakınca iyi ki 4. Dönem yok diyesimiz geliyor, düşünsenize aynı mantıkla bir 4. Dönemin daha olduğunu.. kısaca gelen dönem geçmiş dönemi aratmış, her gelen dönem bir önceki döneme göre maaşları aşağılara çekmiş.

YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALMANIN YOLU VAR MI?

Çalışanların çoğunun asgari ücret rakamları üzerinden çalıştırıldığını, asgari ücret seviyesinde bildirilen prime esas kazançların ilerde bağlanacak emekli maaşını aşağıya çektiğini her ay belli bir rakam kaybettirdiğini biliyoruz. Son bir hamleyle emekliliğine 1-2 sene kalmışken bağlanacak olan 1.000- TL emekli maaşını yükseltme girişimlerine pek olumlu cevap veremiyoruz öyle ki tavandan dediğimiz 13.331,25-TL üzerinden PEK( Prime esas kazanç ) bildirimi olması ve bu rakamla 1 yıl devam edilmesi 150 Tl gibi bir artı getiriyor..zahmetli, maliyetli gerçekleştirilmesi de zor bir hamle. Bu zor hamleden başka, reçetemizde ne var bakalım?

1-Emeklilik planlamanızı son 1-2 yılda değil çok daha önce yapın.

2-Primlerinizin gerçek ücretinizden yatırılması için işyerinizle görüşün.

3-Askerlik, yurtdışı, doğum borçlanmalarınızı standart yapmayın,

4-Son 3,5 yıl kuralını uygulamaya çalışın, Bağkur yerine SSK emekliliğini yapabiliyorsanız yapın Bağkur maaşı SSK maaşına oranla daha düşüktür.

5-Bağkur mükellefiyetiniz devam ederken ayrıca SSK lı iseniz Bağkur primlerini de ödemeyi talep ederek Pirime Esas Kazanç rakamınızı yükseltebilirsiniz. Külfetli gelebilir ama ilerde maaşınızın yüksek olmasıni istiyorsanız bazı fedakarlıklarda bulunacaksınız.

Tüm Okurlarıma , Hayırlı ve Mutlu emeklilikler diliyorum.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.