Sevgili okurlarım,biz köşe yazarları için en zor şeylerin başında gündemi yakalamak ve gündeme ilişkin sizleri aydınlatmak gelir bazen iş yoğunluğum ve dipsiz bir kuyu olan Sosyal Güvenlik ile ilgili soru ve sorunlar ile boğuşmaktan sizlere güncel haberler veremiyor olabilirim.
Bu sırada gündemi yakalayan bazı meslektaşlarım benim için esin kaynağı olabiliyor.
Bu yazımda da bana esin kaynağı olan meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
Yazı alanım Sosyal Güvenlik olduğu için, yurttaşlarımızın hangi hallerde Sosyal Güvenlik çatısı altında toplanıp toplanamayacağını ve bu güvenceye sahip olamayanların haklarının nasıl alınacağını sizlerle paylaşmayı hem mesleki ve hemde sosyal bir görev olarak kabul ediyorum.
Bugünkü yazımın içeriğine gelince ; Kulakları çınlasın İbrahim Tatlıses. Ses Sanatçısıdır . Doğru mu ?
Onun kemancısı vardır, İzmir’in Tarzan Mustafası (dostum) o da Devlet Sanatçısı'dır . Doğru mu ?
Yine İzmir'in birçok eğlence mekanında sahne alan, Bab-ı Ali Restoran gibi yerlerde çalgı çalan kemancı, zurnacı gibi, Kuşadası Adı Meyhane'deki Klarnet Ustası Özden kardeşim ve arkadaşları gibi , Ödemiş'in dağ köylerinde, Aydın'ın ilçelerinde, köylerinde davul çalan, zurna çalan, keman çalanlar nedir ?
Bunlar sanatçı değil midir ?
Bunların sosyal güvenceleri nedir ? Ne olmalıdır ?
ATIK TOPLAYAN SOKAK HURDACILARI
Ayrıca ; Şöyle bir sabah ezanı sonrası çıkın bakalım, yollarda kimleri göreceksiniz ..
Çöp toplayıcıları .. Bunlar nedir ?
Bunların sosyal güvenceleri nedir ? Ne olmalıdır ?
Atıklardan geçimini sağlayan sokak toplayıcıları, mikroplar ile arkadaş olur iken her türlü riske açıklar.
Özellikle atık toplayıcıları geri dönüşümlü maddeleri ayrıştırarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Kağıdı, plastiği, demiri, tahtayı, kısaca geri dönüşümü olan birçok malzemeyi toplamak suretiyle maddi yönden bir kazanç elde ediyorlar.
Bu kişilerden bazıları halk arasında hurdacılar yanında bir hizmet akdi ile çalışsalar da büyük bir çoğunluğu bağımsız çalışmaktadır.
Sosyal güvenliklerini; isteğe bağlı prim ödeyerek Bağ-Kur’lu 4-1(b) ve yine vergi mükellefi olursalar 4-1(b) Bağ-Kur’lu fakat bir İşveren ile hizmet akdinde çalışırlarsa 4-1(a) SSK’lı olmak üzere sosyal güvenliklerine tabi olacaklardır.
Bu şekilde günlük nafakalarını çıkaranlar için en azından ayda asgari ücretin net gelirinden az bir kazanç sahibi oluyorlarsa 15 günü kendileri tarafından, 15 günü devlet tarafından ödenerek bu meslek sahipleri de Sosyal Güvenliğin şemsiyesine alınır.
Hem iş kazası, hem meslek hastalıklarından, hastalık sigortalarından, analık sigortalarından yararlanırlar.
Sosyal Güvenlik adına kayıt dışı dediğimiz bir çalışan kitlesi vardır.
İlimiz Aydın gibi büyük şehirlerde bu işleri yapanlar oldukça geniş bir kesimi kapsıyor.
Bu alanda belediyelere de büyük görevler düşüyor.
Bu atıkları toplayanlar, belediyelerden ihale alarak atıkları toplayanların da Sosyal Güvenlik adına denetlenmeleri gerekir diye düşünüyorum.
Ekonomiye katkı sağlayan atık toplayıcılarının sosyal güvenlik ile buluşturulmaları hususunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu’nun ve Efeler Belediye Başkanı Sayın Mesut Özakcan’ın gerekli duyarlılığı göstereceklerine yürekten inanıyorum.
Umarım bu inancımda yanılmam ve Türkiyede bir ilk’e imza atarak parmakla gösterilen belediye başkanları olurlar.
''DURUMUNUZU ANLATIN''
Yazımda sözünü ettiğim yurttaşlarımızın esnaf olamamaları, üzerlerinde kayıtlı tapulu arazileri, hayvanı, bağı-bahçesi olmamaları kendilerinin kusuru değildir.
Bu yurttaşlarımızın da Sosyal Güvenlik şemsiyeleri altına alınmaları gerekir.
5510 sayılı Sosyal Güvenlik yasamızda bunlar aslında var. Bu yurttaşlarımız durumlarını arz etsinler, çekinmeden SGK'ya başvursunlar.
Aynen evlerde, çeyiz işi yapan annelerimiz, teyzelerimiz, kadınlarımız gibi...
Bahsettiğim iş kollarında alın teri döken ve herhangi bir soyla güvencesi olmayan yurttaşlarımızın hiç çekinmeden kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat etmelerini tavsiye ederim. SGK yöneticileri, mutlaka kendilerine yardımcı olacak ve yol gösterecektir.
Haftaya görüşmek üzere,sosyal güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.