Soru : Merhabalar Fuat Bey öncelikle Denge gazetesinde yazmis oldugunuz guzel kose yazilari icin minnettarım. Fuat Bey, ben 16 nisan 2016'da sigortali oldum, sahil guvenlik komutanlığında işçi olarak çok gürültülü ortamda ve kimyasal maddelerle çalışıyorum. Kulağımda orta dereceye yakın duyma kaybım var, duyma kaybımdan dolayı bölümümü (çalışma atölyemi baska bir atölye ile )değiştirmek istiyorum. Bu mümkün müdür, bunun prosedürü nedir? İnternetten araştırdım, yeterince bilgi bulamadım. Beni bu konuda bilgilendirir misin. Saygılarımı sunuyorum.
Cevap : Değerli okurum, öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Verdiğiniz bilgilere göre henüz 1 yıllık 4/a’lısınız. Rahatsızlığınızın meslek hastalığından kaynaklanıp-kaynaklanmadığı konusunda bir tespit yaptırmanızı ( rapor almanızı ) öneririm. Ondan sonra bölüm değiştirmeniz söz konusu olabilir.
VERGİ İNDİRİMİ ALINIZ
Soru : Fuat Bey, 1989 yılında işe girdim ve bugün için SSK'lı olarak 6500 günüm var. Daha önce bypass ameliyatı oldum. Yine acil olarak ameliyatı olmam gerekiyor. Hastaneden ‘% 100 efor gerektiren ve ağır işlerde çalışamaz’ raporum var. Sağlık durumumdan dolayı çalışamıyorum, dolayısıyla sosyal güvencem yok ve acil olmam gereken ameliyatı olamıyorum. Raporumla vergi indirimi alıp erken emeklilik için başvurdum. Raporumu şahsi müracaatım ile aldım. Bana bir yerde çalışmam gerektiğini ve işyeri kanalı ile müracaat edip rapor almam gerektiğini söylediler. Bir yerde çalışmadan vergi indirimi alamazmışım. Emekli olup sosyal güvence hakkımı kazanıp acil ameliyat olmam gerekiyor. Ne yapmam gerekiyor?
Cevap : Değerli okurum,Doğum tarihinizi yazmamışsınız fakat 18 yaşında işe girdiğinizi Kabul ederek doğum tarihinizin 1971 olduğu üzerinden sorunuzu yanıtlamaya çalışacağım.Verdiğin bilgilere göre 51 yaşında SSK’dan emekli olmayı garantilemişsiniz ama daha erken emekli olabilmeniz için Maliye’den “vergi indirim belgesi” almanız gerekir. Bunun için Bir işyerinde birkaç gün SSK’lı işe girip Vergi dairesine başvurmanız ve rapor almanız gerekiyor.
18 YAŞ ÖNCESİ VE SONRASI ( 01/04/1981 Öncesi ve Sonrası )
Soru: Fuat Hocam bir çok makalenizde 18 yaş öncesi sigorta başlangıcıyla ödenen prim günlerinin, emekli aylığı bağlanması için prim gün sayısı bakımından dikkate alınacağı, 18 yaşın, sadece emeklilik yaşının hesaplanması bakımından başlangıç noktası olduğunu yazmaktasınız. Fakat SGK memuru "18 yaşından önceki ödenen primlerin geçerli olmadığını, bu primlerin hesaba katılmayacağını" söyledi.14.11.1970 tarihinde doğdum. 17.12 1985 tarihinde ilk kez SSK Sigortalısı olarak işe başladım. 01.11.1993'te asteğmen oldum, 31.12.1994'te teğmen olarak terhis oldum, 1994'te asteğmenlik 5 ay uzatıldığı için, toplam 14 ay Emekli Sandığı'na ödenmiş primim oldu .Emekli Sandığı'na terhis belgesi, Emekli Sandığı Sicil Numarası, kimlik fotokopisi ve dilekçe ile başvurarak SSK'ya aktarım talep etmek gerekiyormuş, .2012 yılında da, işten ayrılmak zorunda kaldım.Şu anda 18 yaş öncesi ödenen 343 günlük primle (staj değil, normal çalışan olarak) birlikte toplam 5534 prim günüm var, sadece 1997'de iki farklı işyerinde görev yaptığım için ödenen fazladan 93 gün var, bu 93 gün düşüldüğünde toplam 5441 günüm olması gerekiyor. Sizce daha prim ödemem gerekir mi? 18 yaş konusunun doğrusu nedir? Sorumu biraz uzunca yazdığım için affınıza sığınırım.
Cevap: Değerli okurum , 5510 sayılı Kanuna göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında, 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık sürelerinin, 18 yaşını doldurdukları tarihte başladığının kabulü gerekiyor. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prim ödeme gün sayılarının hesabına dâhil edilmesi gerekiyor. Söz konusu koşullardan sigortalılık süresi koşulunun tahsis talep tarihinde yerine gelip gelmediği incelenirken ise, 18 yaş uygulamasına bakmak gerekiyor. Fakat sigortalıların 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesine göre aylığa hak kazanma koşullarının belirlenmesinde 18 yaş uygulamasına bakılmaksızın, ilk işe giriş tarihine göre yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi koşulları tespit edilmesi gerekiyor. Buna göre, 4/a sigortalılarının, sigortalılık süresinin başlangıcı 01.04.1981 tarihinden önce ise yaşa bakılmaksızın sigortalılık süresinin başlangıç tarihi, 01.04.1981 (dâhil) tarihinden sonra ise 18 yaşın doldurulduğu tarih olarak dikkate alınması gerekiyor. Bununla birlikte 18 yaş öncesinde geçen çalışma sürelerinin prim ödeme gün sayısına ilave edilmesi gerekiyor. SGK’nın güncel 2011/58 sayılı Genelgesine bakıldığında size verilen bilginin yanlış olduğu görülecektir. Mevcut durumda 24.05.1985-23.11.1986 arasındaki sigorta başlangıcınıza göre SSK’lılıktan emeklilik bakımından 49 yaş ve 5300 güne tabisiniz. 25 yılı dolduracağınız tarih 2013 ,fakat 2019 yılı kasım ayında ancak emekli olabileceksiniz. Emekli olurken 14 aylık ( Askerlik) Emekli Sandığı süreniz fiili hizmet zammıyla birlikte 525 gün olarak hizmetinizle birleştirilecektir, şu an için bu konuda yapılacak bir şey bulunmuyor.
Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.