Değerli okurlarım,Çalışılan işyerinde zaman zaman yaşanan iş kazaları dışında , iş kolunun özelliğine göre Meslek hastalığına yakalanma olasılığı vardır.Böyle durumlarda çalışana Geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.Bize gelen sorulardan anlıyorum ki Çalışan açısında bu haklarımız bazen bilinmemektedir.
Bu yazımda İş kazası ve meslek hastalıkları sonucunda sigortalı ve hak sahiplerine sağlanan tüm haklar ile ilgili bir soru cevap şeklide yaptığım derlemeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Soru = İş kazası sigortasından sağlanan haklarından faydalanabilmek için belli bir prim gün şartı var mıdır?
Cevap = İş kazası sigortasından doğan haklardan yararlanabilmek için herhangi bir prim günü sınırı bulunmamaktadır. Yani bir gün sigortalılık bile iş kazası haklarından faydalanabilmek için yeterlidir.
Soru = İş kazası sigortasından sağlanan haklar nelerdir?
Cevap = İş kazası sigortasından sağlanan haklar şunlardır:- Geçici İş Göremezlik Ödeneği,- Sürekli İş Göremezlik Geliri,- Ölüm Geliri,- Evlenme Ödeneği,- Cenaze Ödeneği
Soru = Geçici iş göremezlik nedir?
Cevap = Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.
Soru = Geçici iş göremezlik ödeneği nedir?
Cevap = Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen parasal yardımdır.
Soru = İş kazası ve meslek hastalığı sonucu geçici iş göremezlik ödeneği her gün ödenir mi?
Cevap = Geçici iş göremezlik ödeneği; Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için ödenir.
Soru = İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yatarak ve ayakta istirahatlerde geçici iş göremezlik ödeneği nasıl hesaplanır?
Cevap = İş kazası- meslek hastalığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği:
-Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,
-Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.
Soru = 4/b’liye eski adıyla Bağ-Kur’luya iş kazası ve ya meslek hastalığı sonucu geçici iş göremezlik ödeneği ödenir mi?
Cevap = 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılara, iş kazası ve meslek hastalığı halinde geçici iş göremezlik ödeneği yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödenir.
Soru = İş kazası ve meslek hastalığı sonucu geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanma şartları nelerdir?
Cevap = Geçici iş göremezlik gelirinden yararlanma koşulları arasında belli bir sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi faktörler yer almaz.
Ancak, 4/b sigortalıları yani bağ-kurlular ile tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılarının geçici iş göremezlik ödeneği hakkından yararlanabilmeleri için genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.
Soru = İşveren tarafından çalışmadığına dair bildirim yapılmazsa geçici iş göremezlik ödeneği alınabilir mi?
Cevap = Sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilmeleri için, ödemeler işyerinde çalışmadığına dair bildirimi yapılmadan gerçekleştirilir. Ancak işverenlerin cezalı duruma düşmemeleri için sigortalının işyerinde çalışmadığına dair bildirimleri yapmaları gerekir.
Soru = Sürekli iş göremezlik geliri nedir?
Cevap = Sosyal Güvenlik Kurumunca, iş kazası geçiren veya meslek hastalığına tutulan sigortalıya sağlanan sağlık yardımı ve tedavi sonunda, şayet sigortalının geçici iş göremezlik durumu düzelip çalışma gücü yeniden kazanılmamışsa, sürekli iş göremez duruma düşen bu sigortalıya bağlanan gelirdir.
Soru = İş kazası ve meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilme şartları nelerdir?
Cevap = İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.Sürekli iş göremezlik gelirinden yararlanma koşulları arasında belli bir sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi faktörler yer almaz.4/b sigortalıları eski adıyla bağ-kurlular ile tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılarının sürekli iş göremezlik ödeneği hakkından yararlanabilmeleri için genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.
Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın. (Fuat Tütüncüoğlu)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.