Yazımı başlamadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının 09/10/2003 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 4982 sayılı yasayı hatırlatmak istiyorum.
Bu yasanın adı “ Bilgi Edinme Kanunu “ dur.
Bu kanun da ; Devlet Memurlarının Yurttaşların başvurularını nasıl ne şekilde ve hangi süre içerisinde yanıt vereceği çok açık bir dille kaleme alınmış ve uyulmaması halinde uygulanacak olan cezalar belirtilmiştir.
Başbakanlığa,Cumhurbaşkanlığına yada başka bir Resmi daireye anlamakta güçlük çektiğiniz yada çözülmesini istediğiniz bir konunun sonuçlandırılmasına ilişkin bir Dilekçe yazın.
En geç 30 gün içerisinde yanıt alacağınız ben buradan kefilim.
Aynı talebinizi SGK ( Sosyal Güvenlik Kurumuna ) yazınız.
En Erken 3-6 ay içerisinde size yanıt verildiğini göreceksiniz.
Burada direkt Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarına suçlama getirmek istemiyorum.Yasa sonrası Ankara’da yönetici (!) konumunda bulunan zat-ı muhteremlerin zaman zaman çıkarttıkları anlaşılması güç Genelgeler,Yönetmelikler,Talimatlar,İç yazışmalar Kurum çalışanlarını zora sokmakta ve yurttaşların işlerinin gecikmesine sebep olmaktadır.
Örneğin ; Yurttaşlarımız SGK tarafından istenen belgeler ile müracaatını yapmasına karşın daha sonra istenen “ Nüfus Cüzdan Suretinin “ olmaması nedeniyle başvurusu askıya alınmakta ve müracaatı maalesef sonuçlandırılamamaktadır.
Kurumlar arası Teknolojinin çok yaygın bir şekilde kullanıldığı günümüzde bir Nüfus Cüzdan sureti çıkartılamıyor ise Pes..!
Bu kadarla da değil ; Örneğin SGK’ya İş Mahkemelerinde dava açan Yurttaşlarımızın durumu da aynı şekilde ..
Bir davanın görülebilmesi ve sonuçlandırılabilmesi için Mahkemenin , SGK dan isteği belgeler da ilgili mahkemesine zamanında gönderilmemekte ve Mahkemelerde Tekid yazmak zorunda kalmaktadır.
Yurttaşlarına ve Mahkemelere karşı böylesine duyarsız kalan SGK’yı anlamış değilim.
BAĞ-KUR BORCU OLDUĞU İÇİR EMEKLİ MAAŞI ALAMAYAN DUL YETİMLER
Değerli okurlarım,Nasrettin Hocanın “ Parayı veren düdüğü çalar “ misali Sosyal Güvenlik kurumundan da haklarımızı alabilmemiz için doğal olarak Borcumuzun olmaması gerekir.
Bağ-kur dan emekli olmanın en temel koşullarından bir tanesi de kuruma borcunuzun olmamasıdır.Eğer diğer şartları da taşıyorsanız emeklisiniz.Anne babanız veya eşiniz Bağ-kur’a kayıtlı iken vefat etti sizde dul yetim aylığı almak için başvurdunuz fakat borcu olduğundan dolayı tahsis talep işlemi reddedilir.
Bağ-kurdan Red cevabı aldığınız dul yetim aylığı maaşı ne olur şimdi sırasıyla inceleyelim ;
Dul aylığı nedir ?
Yetim aylığı nedir ?
Bağ-kurda hangi ölüm tarihine göre dul yetim aylığı bağlanabilir ?
Dul aylığı : Kadın-erkek ayrımı olmadan vefat eşlerden aylık alabilmek için evli olmamak yeter şarttır. Evli olmadığı sürece kadın-erkek vefat etmiş emekli eşten dul aylığı alabilir. Evlenirse dul aylığı kesilir, evlilik son bulunca da yeniden dul aylığı alınabilir.
Yetim aylığı : Vefat etmiş babası veya annesi SSK’lı olan kadınların SSK veya Bağ-Kur’dan yetim aylığı almasının ön koşulu, evli olmaması, çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Bu üç şarttan herhangi biri yoksa baba veya anadan yetim aylığı alınamaz. Ancak, vefat etmiş ana veya babası memur ise bu durumda, iki şart vardır, memur olmamak ve evli olmamak. Yani, kadın SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olsa da buralardan emekli olsa da evli olmamak şartıyla eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla SGK Kamu Görevlileri Dairesinden yetim aylığı alabilir.
Bağ-kurda hangi ölüm tarihine göre dul yetim aylığı bağlanabilir ? 4 1/b (Bağkur) kapsamındaki sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlama koşulları sigortalının ölüm tarihine göre farklılık göstermektedir. Bu tarihlere kısaca değinmek gerekirse;
--- 01.10.1972-03.10.2000 tarihleri arasında vefat eden sigortalılar için askerlik borçlanması v.s dahil 3 Yıl (1080 gün) şartı aranmaktadır.
--- 04.10.2000-07.08.2001 tarihleri arasında vefat eden sigortalılar için askerlik borçlanması v.s dahil 5 Yıl (1800 gün) şartı aranmaktadır.
--- 08.08.2001.01.08.2003 tarihleri arasında vefat eden sigortalılar için askerlik borçlanması v.s dahil 3 Yıl (1080 gün) şartı aranmaktadır.
--- 02.08.2003-sonrası tarihleri arasında vefat eden sigortalılar için askerlik borçlanması v.s dahil 5 Yıl (1800 gün) şartı aranarak hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Yukarıdaki şartları taşıyorsanız bağ kurdan dul yetim aylığı almaya hak kazanırsınız.
Fakat borcunuz varsa bundan dolayı da red cevabı alabilirsiniz.
Böyle durumlarda 04.04.2015 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6645 sayılı torba kanunu ve de 2015/13 sayılı genelgeden yola çıkarak dava hakkınızı kullanabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere,Sosyal Güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.