Değerli okurlarım , Özellikle Bağ-Kur'luları ve işverenleri ilgilendiren 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırmasına İlişkin Kanun'un hitam bulmasına 27 gün kaldığını hatırlatmak istiyorum.
SGK'ya olan borçları nedeniyle sağlık yardımı alamayan, borcu olduğu için emekli olamayan Bağ-Kur’luların bu yasadan mutlak surette yararlanmalarını ve 31/10/2016 tarihine kadar müracaat etmelerini tavsiye ederim.
6736 sayılı yasa Prim borçları (SGDP ve Genel Sağlık Sigortası'ndan), buna bağlı damga vergisi gibi borçlar, idari para cezalarını kapsama alırken , yersiz ödenen aylıklar, SGK’nın kısa vadeli sigortalarından (iş kazası-meslek hastalığı) rücuan alacakları, kapsama alınmamıştır.
Yapılandırmalarda idari para cezalarının yarısı esas alınacak, artırılacak, peşin ödemede ayrıca artırımın yarısı alınmayacak, primler ise asıl alacak tam, artırılmış değerlerin yarısı ödenecek, peşin ödemede ayrıca ilk vadeye kadar alınacak fark alınmayacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, iki taksit ödenmemesi, (bir takvim yılı içinde) taksitler ödenmiş olmakla birlikte cari dönem borçlarının ödenmemiş olması halinde yapılandırmanın bozulacağıdır.Sadece 5 TL eksik ödeme, taksitlendirmeyi bozmayacaktır.
Yasadan yararlanacak olan Bağ-Kur’lulara şimdiden hayırlı emeklilikler dilerim.
PARA İLE GÜN SATIN ALINIR MI ?
BÖYLE EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ ?
Soru : Hocam 1989 – 1995 yılları arasında 2700 gün devlet memuru olarak çalıştım.Daha sonra 1996 – 1998 yılları arası 540 gün SSK'lı (4/a) olarak çalıştım.1962 doğumluyum. 2003 yılında rahmetli olan babamdan maaş alıyorum. Bu bilgiler ışığında, bir işte fiilen çalışarak emekliliği hak etmek tek seçenek midir, dışarıdan ya da toplu prim ödeyerek emeklilik imkânı mevcut mudur? Ne zaman emekli olabilir ve bu süre içinde maaş ve sağlık yardımı kesilir mi? Kardeşlerimin durumu ne olur ?
YANIT : Değerli Okurum,Doğum tarihinizi yazmışsınız fakat cinsiyetinizi yazmamışsınız. Yetim maaşından söz ettiğinize göre sizi bayan olarak kabul ederek sorunuzu yanıtlıyorum. Emeklilik için bir işte fiilen çalışmak tek seçenek değil. Dışarıdan (isteğe bağlı sigortalı olup) prim ödeyerek de emekli olmak mümkün. Ancak 4/a (SSK) kapsamında çalışarak 3,5 yıl (1260 gün) prim ödenip, 58 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilecek iken; isteğe bağlı sigortalı olarak 7 yıl daha prim ödeyerek, 15 tam yıl (5400 gün) prim gününü tamamladığınızda 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olursunuz.
Diğer yandan, 4/a kapsamında sigortalı olduğunda babanızdan aldığınız aylık kesilir ve kardeşinizin aldığı aylığın oranı ve tutarı değişmez iken; isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödediğinizde babanızdan aldığınız aylık kesilmez. Ancak bugün itibariyle geçerli olan asgari ücrete göre emeklilik ve genel sağlık sigortası primini ödersiniz.
Sonuç itibariyle, babanızdan aldığınız aylıktan vazgeçip, bir iş yerinde çalışarak primleri işveren tarafından ödenmek üzere 3,5 yıl sonra 4/a statüsünden; babanızdan aldığınız aylık kesilmeksizin, primleri kendiniz öderseniz 7 yıl sonra 4/b statüsünden emekli olursunuz.
Bu yazdıklarımın dışında SGK’ya karşılıksız toplu para yatırarak gün satın almanız mümkün olmadığı gibi böyle bir uygulama hiçbir zaman olmamıştır.
Satın alınabilecek olan günler ( Doğum, askerlik, yurtdışı günler vs.) olarak belirtilmiştir.
Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.