Takip Et

KUMBARAYA , NE ATARSANIZ O ÇIKAR

KUMBARAYA,NE ATARSANIZ O ÇIKAR

Değerli okurlarım,Yazımın başlığı ile içeriğinin hiç alakasının olmadığını öncelikle belirtmek isterim.

Bize en sık gelen soruların başında ne kadar maaş alırım ? Bağlanan maaş az değil mi ? olduğu için kısa ve öz olarak bu başlığı atmak zorunda kaldım fakat ileriki yazılarımda kumbaraya nasıl ve ne şekilde para atarsanız maaşınızın yüksek olabileceğini açıklamaya çalışacağım.

Bu yazımda ise ; Emekli olabilmenin ana kurallarını değineceğim.Emeklilik hesaplanırken de staj girişi değil, ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen tarih dikkate alınıyor. Emekli olunacak tarihin hesaplanması için gereken bilgi, ilk kez ne zaman sigortalı olunduğudur. İlk kez sigortalı olunan tarih ne kadar eskiyse, emeklilik koşulları da o kadar kolaylaşır.

Sigorta girişi yapılan kişi için sosyal güvenlik sistemi anlamında sayaç işlemeye başlar. Emeklilik için belirleyici olan ilk kez sigortalı olunan tarih açısından uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunan tarih baz alınır. Dolayısıyla staj girişleri emeklilik için giriş olarak sayılmaz. Bu nedenle emeklilik tarihi hesaplanırken staj girişi değil, ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen tarih baz alınır. Yani staj girişi değil, işe giriş tarihi esastır. Pek çok kişi ne zaman emekli olacağını merak eder ancak ilk kez ne zaman sigortalı olduğunu gün, ay ve yıl olarak hatırlamaz. Fakat sosyal güvenlik sisteminde bir günün bile çok önemi vardır.

Örneğin 24 Mayıs 1997’de ilk kez sigortalı olan bir kadın 54 yaşında emekli olurken, 23 Mayıs 1997’de ilk kez sigortalı olan bir kadın 53 yaşında emekli olur. Bu nedenle ilk kez sigortalı olunan tarihin gün, ay ve yıl olarak bilinmesi ve emeklilik hesabının buna göre yapılması gerekir.

Çalışanların e-Devlet üzerinden 'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü hizmetinden faydalanarak ilk kez sigortalı oldukları tarihi gün, ay ve yıl olarak öğrenmeleri çok önemlidir. Bu hizmet üzerinden çalışanlar işe giriş tarihlerini, SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve Emekli Sandığı’na tabi çalışmalarını takip edebilirler. Bu bilgiler ışığında emeklilik tarihinin hesaplanması çok daha doğru olacaktır.

İlk kez sigortalı olunan tarih öğrenildikten sonra emeklilik için gerekli koşullar öğrenilebilir. 4/a’lı yani eski adıyla SSK’lılar için ilk kez sigortalı olunan tarihe göre emeklilik koşulları için tablo üzerinden hesap yapılır. Erkek ve kadınlar için emeklilik koşulları farklıdır. Erkek 25 yılı,Kadın ise 20 yılı doldurması halinde emekliliği gerçekleşir.Bu ifade Erkeklerin illaki 25 yıl 9000 gün ve Kadınlar içinde 20 yıl 7200 gün anlamına gelmez.Burada esas olan ilk işe girişlere göre Emekliliklerinin hesaplanmasıdır.Daha önceki yazılarımda sık sık belirttiğim üzere Yılımızı , Günümüzü ve Yaşımızı tamamlamamız halinde emekli olabiliriz.Bu nedenle emekli olacak kişinin cinsiyetine göre hesaplama yapılması gerekir.

Bir kişiye emekli aylığı bağlanabilmesi için üç şartın birlikte gerçekleşmesi gerekir. Bu şartlardan ilki emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresidir. Sigortalılık süresi ilk kez işe girilen tarihte başlar, kişi çalışsa da, çalışmasa da işlemeye devam eder. İkinci şart ise prim ödeme gün sayısıdır.

İlk kez işe girilen tarihte prim ödenmeye başlayınca prim ödeme gün sayısı artmaya başlar. Çalışılmaya devam edildikçe prim ödeme gün sayısı artar. Emeklilik için üçüncü şart ise yaştır. Emekli aylığı bağlanması için kişinin belirli bir yaşa gelmiş olması gerekir. İşte bu üç şartın birlikte gerçekleştiği tarihte emekli aylığı için başvurulabilir. Şartlardan biri veya ikisi sağlanmış olsa bile üçüncü şart ne zaman sağlanırsa ancak o zaman emekli aylığı bağlanabilir.

Şimdi den 30 Ağustos Zafer bayramınızı kutluyorum.Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.