SORU: 6 Nisan 1975 doğumluyum. 15 Haziran 1996’da sigortalı oldum. 1998’de askere gittim ve 18 ay yaptım. Şu an 1585 gün primim var. Askerliği de borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?
YANIT: Değerli okurum , Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 4240 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartlıya, 56 yaşınızı dolduracağınız 6 Nisan 2031’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması prim ödeme gün sayınızı artırır. Ancak emekli olma şartlarınızı değiştirmez.
İTİBARİ HİZMET SÜRESİ
SORU: Emekli Sandığına bağlı devlet memuru olarak, görev süremin 5 yılını görevli olarak gönderildiğim yurtdışında çalışarak tamamladım. Yurtdışı görevim süresince yurtiçinde de çalışıyormuş gibi maaşlarımı aldım ve maaşlarımdan emeklilik kesintilerim ödendi. Yurtdışında çalıştığım sürede maaşlarımı çalıştığım ülkenin işvereni ödedi. Bu 5 yıllık çalışma süremin, yaşlılık aylığımın hesaplanmasında yurtiçinde de çalışıyormuş gibi emekli kesintilerimi ödemem nedeniyle beş yılın çift yıllar olarak hesaplanması yapılır diye söylentiler var. Eğer bu söylenti doğruysa SGK’ya müracaat etmem gerekiyor mu?
YANIT: Değerli okurum , Yurtdışındaki görevinizin ne olduğundan bahsetmemişsiniz. Ancak itibari hizmet müddeti olarak adlandırılan ve fiili hizmet süresine ilave süre eklenmesi, iştirakçilerin TC Emekli Sandığı Kanununun 36. maddesinde sayılan görevlerde geçen fiili hizmet süreleri için öngörülmüştür.
İtibari hizmet süresine tabi hizmet süreleri de muvazzaf ve yedek subay, astsubay, uzman jandarma çavuş ve uzman erbaşlar ile kanunları gereğince aylıkları ödenmek suretiyle, kurumları ile ilgili kesilmeyerek harp, seferberlik, seferberliği gerektiren iç tertip hareketlerine katılan sivil iştirakçiler, Anayasa veya Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası antlaşmalar uyarınca yabancı ülkelere gönderilen TSK’da görev yapanlar için öngörülmüştür.
2019 DA EMEKLİSİNİZ
SORU: 21 Nisan 1964 doğumluyum. 1 Ocak 1996’da tarım Bağ-Kuruna giriş yaptım. 1984- 1986 tarihinde 18 ay askerliğimi yaptım. Askerliğimi borçlanırsam hangi tarihte emekli olabilirim?
YANIT: Değerli okurum , Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ara vermeden prim ödemeniz halinde, priminizi 9000 güne tamamlayacağınız 1 Temmuz 2019’da emekli olabilirsiniz.
YAŞINIZ 60 OLACAK
Soru: 1977 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 19 Mart 2001 olup, 2940 gün prim ödemem var. Askerliğimi SSK girişimden önce yaptım. Askerliğim borçlanırsam emeklilik için faydası olur mu?
Cevap: Muhtemelen 18 ay askerlik yaptınız. Askerlik borçlanması emekli olma şartlarınızı değiştirmiyor. Sadece prim ödeme gün sayınızı artırıyor. Emekli olacağınız tarihe kadar priminizi tamamlayabileceğinizden askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.
Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 4060 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
ANAYASA MAHKEMESİ ÇÖZÜM DEĞİL
SORU: 22 Ocak 1972 doğumluyum. 24 Ağustos 1990'da devlet memuru olarak işe başladım. Daha sonra hiç ara vermeden 25 Aralık 1995'te Bankada çalışmaya başladım ve halen çalışmaktayım. Askerliğimi 8 ay olarak 1999'da yaptım.Bankanınn geçici 20. madde kapsamında kurulan emekli sandığı var. Normalde 24 Ağustos 2015'te emekli olabiliyordum. Ancak yaş şartı getirildiği için 52 yaşa tabiyim.
İşten ayrılmam ve SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışmam durumunda Banka sandığındaki emeklilik (20 yıllık prim) durumum ne olacak? Anayasa Mahkemesine yaş şartının iptali için dava açabilir miyim? Çünkü yaş şartı sonradan getirilerek geriye dönük hak kaybına neden olunmuştur. Başka bir işte veya Bağ-Kur kapsamında çalışmam halinde, Banka sandığına dışarıdan emeklilik ve sağlık primi ödeyebilir miyim?
YANIT: Bankadan ayrılıp, 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlamanız halinde, Banka emekli sandığından ayrıca emekliliğiniz söz konusu olmaz. Birden fazla sigortalılık kapsamında ödenen primler, emekli olurken birleştirilir. Son 2520 günlük prim ödemenize bakılır, daha çok hangi sigortalılık kapsamında prim ödemiş olursanız, o sigortalılık statüsünden, yine o sigortalılık statüsünün şartlarıyla emekli olursunuz.
8 Eylül 1999 tarihinde emeklilik yaşının yükseltilmesiyle getirilen kademeli yaş şartına ilişkin hükümler daha önce Anayasa Mahkemesine taşındı. Mahkeme de emeklilik şartları açısından kazanılmış hak olmayacağına ve beklenen hak olacağına, henüz şartlarını sağlamamış olanlar açısından da bu şartların her zaman değiştirilebileceğine karar verdi.
4/a veya 4/b kapsamında çalışırken Banka emekli sandığına dışarıdan prim ödeyemezsiniz.
Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.