Değerli DENGE okurları,
Bilgi; iyiliğin, doğruluğun ve güzelliğin toplumsal değerini ifade eder. Bilginin toplumsal değerini arttırmak için gerekli olan şey ise paylaşmaktır. Bunun için bilginin değerini arttırma da “doğru bilgiyi paylaşmak gerekir”.
Aldığım eğitimlerde Üstadlarımın, Hocalarımın bize öğütledikleri şeylerin başında “Bilgimizi paylaşmamız" gelirdi.
Bu sözden hareketle her hafta Salı günleri bu köşede Sosyal Güvenliğiniz , Emekliliğiniz ve İşçi-İşveren sorunlarının çözümü ile ilgili Yasal dayanakları ile doğru bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
22 Nisan günü DENGE web sitesinde yazmaya başlayacağımın bildirilmesi üzerine ilk günden itibaren mail adresime sorularını gönderen DENGE okurlarına içten teşekkür ediyorum.
Bildiğiniz üzere “ Sosyal Güvenlik “ doğumumuzdan,ölümümüze kadar ve hatta öldükten sonra geri bıraktığımız Dul ve yetimlerimiz için bile önem arz eden sosyal bir alandır..
Ama ; maalesef Sosyal Güvenliğimizi hep yaşlandığımızda , saçımıza ak düştüğünde ve hastalıklarımızın arttığında düşünür ve bazen geç kalır mağdur oluruz.
Bu yüzden ülkemizde “ Sosyal Güvenlik ; “kısa vadeli sigorta kollarında, uzun vadeli sigorta kollarında; yaşlılık-ölüm ve malullük halleri, genel sağlık sigortası, çalışma hayatının teftişi gibi kollarda faaliyet gösterir.
Ülkemizde Sosyal Güvenlik Anayasal bir haktır.
Bununla ilgili yasalar düzenlenmiş 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte yaşamımızda yer almış ve Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Merkezleri ile hizmet odaklı görev vermenin yanında (e-devlet) ile de teknolojik ortamda hizmet vermektedir.
Ben bu köşede Sosyal Güvenlik kurumundan öğrenemediğiniz yada istediğiniz hizmeti alamadığınız konularda yardımcı olmaya çalışacağım.
Bilindiği üzere Ülkemizde Sosyal Güvenlik eski ifadesiyle Bağ-Kur (4/b),SSK (4/a) ve Emekli Sandığı (4/c) ndan oluşmaktadır.
Bir kişinin yıllar içerisinde hem SSK sı hem Bağ-Kur’u ve hem de Emekli sandığı günlerini olması halinde kurum bazen doğru bilgileri toparlayamamakta ve vatandaş kendi gayreti ile yasal haklarına kavuşabilmek zorunda kalmaktadır.
Örneğin 1479 Sayılı Bağ-Kur lu olmanın kuralı Vergi Mükellefiyeti ve Esnaf odası kaydı ile oluşabilmekte gene 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur’lu olabilmek Ziraat Odası kaydı ile yasal bir hal almaktadır.Bunlardan birisinin olmaması yada yanlış tarihler taşıması halinde kişinin Emekliliği gerçekleşmemekte yada geç emekli olmasına sebeb olabilmektedir.
Bu bağlamda ; Sizlere Ne zaman ve Nasıl emekli olabileceğiniz ile ilgili [email protected] mail adresime göndereceğiniz sorularınıza yardımcı olmaya ve Sosyal güvenliğin çözüm bekleyen soru ve sorunlarına sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Haftaya görüşmek üzere, Sosyal Güvenlikte kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.