Değerli okurlarım,Bugün Uzmanlık alanım olmasa da sizlere farklı bir konudan söz etmek istiyorum.
Ülkemizde Yerel basının çok önemli olduğunu var olmaları gerektiğini inanlardan biriyim.Yerel basın olmasa bizlerin size , sizlerinde bizlere ulaşması hiçbir zaman mümkün olmayabilirdi.
Benim gözümde Aydın bir Türkiye’dir,Türkiye bir Aydın’dır.İlimizin,bölgemizin sorunlarını yerel gazeteler kanalı ile dile getiriyor ve çözüm üretmeye gayret ediyoruz..
Adına ulusal denen genel basının hiç umurunda olmaz bizim gibi Anadolu şehirleri... Onlar Türkiye´yi Ankara,İstanbul ve İzmir´den ibaret sayarlar.
Yerel gazeteler, kalkınmışlığın gelişmişliğin ve demokrasinin en önemli göstergelerindendir. Yerel gazeteleri güçlü olmayan, şehirler de güçlü değildir. O şehirlerde çoğu şeyler, halkın istediği gibi değil, halka hükmedenlerin arzuladığı şekilde gerçekleşir ve uygulanır. Haklının değil, güçlünün dediği olur.
Yerel gazeteler, öncelikle bunun için vardır. Halkın isteklerini dile getirir, güçlünün değil, haklının sesi olmak için çaba harcarlar. Bunu da ancak, halk adına gazetecilik yapan, gücünü halktan alan yerel gazeteler ve gazeteciler yapabilir.
Yerelde gazetecilik yapmak, büyük özveri gerektirir. Yerel gazeteler çok kısıtlı imkanlarla ve güç şartlarda yayınlanır. Çok sayfalı, renkli, ihtişamlı değillerdir belki, ama her satırı o yöreyi anlatır. İçindeki haberlerin tamamına yakını, yayınlandıkları şehre , bölgeye aittir. O gazeteleri ‘yerel’ yapan da, zaten bu yönleridir.
Yerel gazetelerin, ne bir siyasetçiyle, ne bir finansörle, ne de bir ideolojik zümre ile göbek bağı olmamalıdır ki, tamamıyla halk adına yayıncılık yapabilsin. “Resmi ilanımı alır, yan gelir yatarım” diyen yerel gazeteler de topluma pek fazla bir şey veremez. Vermesi de beklenemez.
Ve bu gün Aydın gelişiyor ise, Aydın’ın temel sorunları kamuoyunda konuşuluyor ise, Aydın’da , her kes kendisine çeki düzen vermeye çalışıyor ise, en büyük katkı yerel gazetelerin olduğunu unutmamamız lazım.
Şimdi asıl değinmek istediğim konuya geliyorum.
İlimizde Yerel basının Ayakta kalmasını sağlayan kurumların başında BİK (Basın İlan Kurumu) gelmektedir.
BİK nedir, neler yapar?
Basın İlan Kurumu 1961 yılında, 195 sayılı Kanun ile kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir idaredir. Resmi ilan ve reklamların dağıtımında adaletsiz davranıldığı gerekçesiyle hükümet ile gazeteleri karşı karşıya getiren uygulamaya son vermek amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu, bugüne kadar fikir ve içerik farkı gözetmeksizin yürüttüğü aracılık hizmetini başarıyla sürdürmüştür.
BİK, gazete ve dergiler ile basın dernek ve sendikalarına beş yıla kadar kredi açmakta; basında fikir ve beden işçisi olarak çalışanlara vadesi iki yılı geçmemek üzere borç para vermekte ve ayrıca , yardıma muhtaç basın mensupları ile vefat edenlerinin ihtiyaç sahibi ailelerine de maddi yardımda bulunmaktadır.
Bu anlamda İlimizde Yerel Basını layıkıyla Denetleyen , izleyen , Hakkaniyeti ön planda tutan , katkı sunan Aydın Basın İlan Kurumu’nun değerli müdürü Mevlüt ULUÇAMLIBEL’i ve ekibini kutlamak ve alkışlamak istiyorum.
İyi ki varsınız,Yerel Basının varlığını sürdürebilmeleri adına verdiğiniz çaba ve güç için sizi tekrar kutluyor ve Başarılar diliyorum.
Haftaya görüşmek üzere , Sosyal güvenlikle kalınız.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.