ARTIK TC KİMLİK NUMARASI VAR
SORU : Merhaba, müsadenizle bir şey soracağım. Bir yabancı uyruklu vatandaş (ve/veya bir Mavi Kartlı, yani eskiden Türk vatandaşı olan bir yabancı vatandaş), Türkiye'de kalıp, Turkiye'de yaşayıp Türkiye'de çalışıp Türkiye SGK'dan emekli olurken (hiç yurt dışı borçlanma yapmadan emekli oluyor.)
SGK bu kişinin ülkesindeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na bu durumu bildiriyor mu? Yani kişinin rızasını sormadan Turkiye'den emekli olacağını bildiriyor mu?) Ya da baska bir deyişle (emekli olacak olan kişi bunu istemese bile) SGK bu kişinin ülkesine resmi yazı yazıp geçmişte o ülkede de çalışması olup olmadığını araştırıyor mu?
(Mesela geçmişte o ülkede de çalışması var ise, o çalışma dönemleri ile Türkiye'deki dönemler çakışıyorsa, SGK bu dönemleri iptal ediyor mu? ) Emeklilik zamanında SGK'da böyle bir şey var mi? (Bir de, o yabancı vatandaşın (veya mavi kartlının) ülkesinin Türkiye ile "Sosyal Güvenlik Anlaşmasi" yapmış ve yapmamış olması da konuyla ilgili mi, ilgili ise nasıl ilgili? ) Saygılarımla
YANIT : Değerli okurum , Bildiğiniz üzere artık TC vatandaşlarının kendilerine özgü birer TC kimlik numaraları vardır. Kişi hiç yurt dışı günlerine ihtiyaç duymadan Türkiyedeki çalışma günleri ile emekliliğe hak ediyor ve emekli olur ise herhangi bir sorun yok.Yalnız o emekli olan kişi yurt dışında çalışıyor iken aynı zamanda Türkiye'de SSK'lı olarak gözükmüş ise o zaman bir çakışma ve sahte sigortalılık söz konusu olacağından bugün olmasa bile ileride bu günleri iptal edilebilir. Emniyet Müdürlüğü pasaport şubeden alınacak olan belge, bu işlemlerin ispatı için yeterlidir. Vatandaş tahsis talep formunu (Emeklilik formu) imzalar iken verdiği bilgilerin doğru olduğunu ve yalan beyanda bulunması halinde her türlü cezai işlemi kabul ve taahhüt ettiğine dair imza atmaktadır. Söz konusu buna benzer işlemlerde SGK, kişinin rızasını almak zorunda değildir.
DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİR Mİ ?
SORU: 1965 doğumluyum ve açmış olduğum tekstil atölyesi nedeniyle, sanıyorum Şubat 1998 ayı içerisinde Bağ-Kur’lu oldum fakat işlerimin iyi gitmemesi nedeniyle 2001 yılında iş yerimi kapattım ve Bağ-Kurluluğumu sona erdirdim. Bu sefer aradan 2 yıl geçtikten sonra İsteğe bağlı sigorta ödemeye başladım. Bir kız, bir erkek evladım var. Oğlum 1987,kızım 1998 yılında doğdu. Kaç gün doğum borçlanması yapabilirim ve ne zaman emekli olabilirim?
YANIT: Değerli okurum, öncelikle oğlunuz ile ilgili doğum borçlanma hakkınızın olmadığını belirteyim ve eğer kızınız Bağ-Kur'lu olduktan sonra yani şubat 1998 ayından sonra doğmuş ise doğum borçlanması hakkınızın olduğunu kabul edelim. Ancak doğum borçlanması, çocuğun doğum tarihinden itibaren iki yıl içinde kalan prim ödenmemiş süreler için yapılabiliyor. Verdiğiniz bilgiye göre siz 1998 – 2001 yılları arasında zaten Bağ-Kur'a prim ödemişsiniz. Yani 2 yıllık zaman dilimi içerisinde prim ödenmemiş süre olmadığından maalesef borçlanabileceğiniz süre de bulunmuyor.
İZNİNİZ OLMADAN ASLA
SORU: Emekli oldum, bazı bankalara da Kredi kartı borcum var. Maaşıma haciz konulur mu ? Konulur ise ne yapmam gerekir ?
YANIT: Değerli okurum , Emekli aylıklarına nafaka ve daha sonra konan yasa ile SGK’ya olan prim borcu dışında hiçbir banka sizin bizzat izniniz olmadan asla haciz koyamaz. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız ikamet ettiğiniz yer adliyesindeki İcra Hukuk Mahkemesi hakimliğine bir dilekçe ile “haczedilmezlik “ şikayetinde bulunmanızı tavsiye ederim. Haciz konsa bile mahkeme kararı ile haciz kaldırılacaktır.
ÖYLE BİR YASA ÇALIŞMASI YOK
SORU: 1981 doğumluyum ve meslek lisesinde staj yaparken ilk kez 1998 yılında SSK girişim yapıldı. Daha sonra askere gittim. 2001 yılında askerden döndüm. Askerden geldiğimden bu yana aynı iş yerinde çalışmaktayım. Şu an için 5400 gün primim var. Erken emeklilik ile ilgili bir yasanın çıkacağını duydum. Eğer bu yasa çıkarsa ve şimdiki mevzuata göre ne zaman emekli olabilirim?
YANIT: Değerli okurum, öncelikle şunu bilmeni isterim ki ne TBMM de ne de SGK nezdinde öyle bir yasa çalışması bulunmamaktadır. Emekli olabilmenize gelince; staj sigortası emeklilik açsından sigorta başlangıcı sayılmıyor. 1998 girişinizle emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 500 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 2038 yılında ancak emekli olabilirsiniz.
SAKIN HAAAAA !!!
SORU: Hocam, devlet memuruyum. Yaşam şartları gereği ayrıca özel bir şirkette 10 seneden bu yana ek iş yapıyorum. Şimdi ben bu iş yerimden ayrılsam tazminat alabilir miyim? Ödemeseler mahkemeye verebilir miyim?
YANIT: Değerli okurum, benim canım kardeşim, sen hangi ülkede yaşıyorsun. Devlet memurlarının herhangi bir ek iş ya da ticari faaliyette bulunamayacağını bilmiyor musun? 657 Sayılı Yasa'ya göre senin yaptığın iş devlet memurları için yasaklanmış faaliyetler kapsamındadır. Özel sektörde çalışabilmen ve tazminat alabilmen için iş yasasına tabi olman gerekir. Sakın dava açayım deme, bir çuval inciri berbat edersin.
Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.