Takip Et
  • 26 Ağustos 2024, Pazartesi

Elektrik Akımı

İzmir’in Konak ilçesinde yaşanan elektrik faciasının üzerinden 45 gün geçti. 12 Temmuz’da yaşanan olayda bölgede etkili olan sağanak nedeniyle göle dönen yoldan geçmeye çalışırken akıma kapıldı. Su birikintisinde bulunan kaçak, iki kişinin ölümüne neden olurken olay anına ilişkin hassas içerikli görüntüler de sosyal medyada kısa sürede yayıldı. Olayla ilgili soruşturma sürerken iddianamede elektrik dağıtım firması ve belediyenin su ve kanalizasyon idaresinin asli kusurlu olduğu ve öngörülebilir ve önlenebilir bir durum olduğu görüşü yer alıyor. Soruşturma kapsamında ilk duruşma ise 5 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Elektrik akımı kaynaklı ölümler genele de ev ve iş kazası nedeniyle yaşanıyor, sokakta ya da elektrik direği kaynaklı ölümlerin oranı ise diğerlerine göre daha düşük. Adli Tıp Uzmanı Zerrin Erkol’un Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi’nde yer alan Elektrik Akımı Yaralanmalarına Bağlı Ölümler yazısına göre; 1991-1994 yılları arasında Gaziantep’te yaşanan bu tip olaylarda 8 kadın ve 42 erkek olmak üzere 49 kişi hayatını kaybetmiş. Bunların 17’si ev kazası, 23’ü iş kazası ve 9’u elektrik direğinde veya sokakta bulunduğu sırada olarak kayda geçmiş. Bu kazaların 10’unda yüksek gerilim maruziyeti bulunmaktadır. Akıma kapılanların ölüm nedeni 41 kişide solunum-dolaşım durması, 8 kişide ise genel beden travması olarak belirtilmiştir.

Ancak, son zamanlarda ev ya da iş kazası olarak nitelendirilemeyecek akım kaynaklı ölümlerde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bir sitede yaşayan 16 yaşındaki genç, site içerisindeki bir direği dokunduğu sırada akıma kapıldı ve hayatını kaybetti. Aynı sitede bulunan havuz, asansör ve direklerle gerekli önlemlerin alınmadığı ve gencin ihmalkarlık nedeniyle can verdiği konuşuluyor. Öte yandan, geçtiğim hafta Kuşadası’nda benzer bir olay daha yaşandı. Evinin bahçesini temizleyen bir kadın elektrik akımına kapılarak öldü.

Haziran ayında da Çine’de bir demirci ustası kaynak yaparken, Söke’de bir kişi evindeki bozuk cihazı tamir ederken hayatını kaybetmişti. Bunlara ek olarak Çine’de domuz sürek avında elektrik akımına kapılan üç av köpeği ölmüş, olaydan etkilenen insan olmaması teselli kaynağı olmuştu.

Benzer durumların yaşanmaması için yetkili kurum ve kuruluşların üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca, kamu bilinçlendirme çalışmalarıyla benzer can kayıplarının önüne geçilebilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.