Takip Et
  • 3 Ağustos 2024, Cumartesi

Lityum Pil

Geçtiğimiz hafta Çin'de bir kişi lityum pil patlaması sonucu yanarak can verdi. Sosyal medyada yer alan görüntülerde bir kişinin elektrikli bisikletinin lityum iyon bataryasıyla birlikte asansöre bindiği görülüyor. Asansörün içerisinde yer alan güvenlik kamerasıyla kayıt altına alınan o anlarda bataryadan önce alevler yükseliyor ardından büyük bir gürültüyle patlama yaşanıyor. Asansör gibi dar bir alanda olması nedeniyle kaçacak yer bulamayan adam feci şekilde yanarak öldü. Bu durum tartışmaları da beraberinde getirdi. Bilindiği üzere elektrikli bisiklet ve benzeri araçların toplu taşımada kullanılmasının önünde bir engel yok. Bir toplu taşıma aracında meydana gelmesi muhtemel patlama onlarca can kaybına neden olabilir.

Yalnızca bu araçlarda değil bazı cep telefonları, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve son zamanlarda giderek yaygınlaşan elektrikli otomobillerde de lityum pil bulunuyor. Dönem dönem bilinmeyen nedenler serviste bomba gibi patlayan akıllı telefonlar ve trafikte seyir halinde yanan otomobiller ile karşılaşılıyor. Ayrıca lityum iyon piller için hava yolu taşımacılığında da kısıtlama ve bagaj yasağı bulunuyor.

Elektronik sigaralarda da bir tür lityum iyon pil olan 18650 pil bulunuyor. Akciğer kanserine neden olmasının yanı sıra elektronik sigaralar, patlama haberleri ile de gündeme geliyor. Son olarak birkaç gün önce bir genç durakta beklerken içmek istediği elektronik sigara nedeniyle yaralanmıştı. Yüzünde ve vücudunda yanıklar oluşan genç tedavi altına alınırken ailesi de benzer olayların yaşanmaması için elektronik sigaraların yasaklanması çağrısında bulunmuştu. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.