Aydın, Batı-Anadolu Fay Hattı’nda yer alan deprem riski en yüksek bölgelerden biridir.
Doğuda Buharkent’ten, batıda Germencik, Söke ve Kuşadası’na uzanan hatta diri faylar bulunur. Güneyde yer alan Çine gibi ilçeler ise aktif fay hattı yer almayan, dolayısıyla diğer ilçelere göre deprem riski daha düşük bölgelerdir.
Birçok kurum ve kuruluş tarafından Aydın için olası deprem senaryoları hazırlanmıştır. Afet ve Aicl Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) 7 büyüklüğündeki bir depremde hasar-kayıp tahmininde, Aydın’da 1 milyona yakın kişi etkileyecek sarsıntıda 7 binin üzerinde can kaybı bekleniyor. Yaklaşık 30 bin binanın yıkılacağı tahmin edilirken 100 binin üzerinde bina ise hasar alacak ve bunların içerisinde hastaneler başta olmak üzere kamu binaları da yer alıyor. Can ve mal kayıplarından en çok etkilenecek ilçeler ise Efeler ve İncirliova olarak öngörülüyor.
Bölgede MÖ 26, MS 17, 1653, 1873, 1895 ve 1899 yıllarında 9 büyüklüğünde sarsıntılar gerçekleşmiştir.
Aydın’da gerçekleşen bu büyük depremlerin en yakın tarihlisi 20 Eylül 1899 depremidir. Sabaha karşı 04.00 sıralarında gerçekleştiği bildirilen 9 şiddetindeki bu deprem yaklaşık 40 saniye sürmüştür. Yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği bu olayda iki köy ve binlerce ev tamamen yıkılmış, on binlerce insan evsiz kalmıştır. Aydın şehir merkezinin yanı sıra ilçeler de büyük hasar almış, Denizli’nin Sarayköy ve Buldan ilçeleri de durumdan oldukça etkilenmiştir. Dünya basınında da ‘Aydın Depremi’, ‘Depremde binlerce kişi hayatını kaybetti’, ‘Depremde büyük kayıp’, ‘Anadolu’da deprem’ başlıklarıyla olaya yer verilmiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.