Takip Et
  • 20 Haziran 2024, Perşembe

Milas Evleri

Tarihi Milas Evleri’nin büyük bir bölümü Osmanlı Dönemi’nde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Genelde taş işçiliği ve kerpiç ile yapılan bu evlerin karakteristik özelliği iki katlı ve avlulu olmasıdır. Alt kat depo, kiler ya da iş yeri olarak, üst kat ise ev olarak kullanılmıştır. Mutfak, tuvalet gibi alanlar ise evin avlusuna konumlandırılmıştır. Eve giriş bu avludan sağlanır. Açık sofa bölümü evin avlusuna, ahşapla desteklenmiş çıkma bölümü ise caddeye bakar.

Üst katta bulunan salon oldukça geniştir, tavanı ise ahşaptır. Evin pencerelerinde de ince işçilik ve süslemelere rastlanır. Binanın çatısı genelde kiremitle kaplıdır ve bazı süslemeler barındıran bu çatılar yapıyı tamamlayan unsurlardandır.

Evin hem içinde hem de dışında ahşap oyma ve kakma kullanılarak yapılmış süslemelerde kabartmalara, işlemelere ve geometrik desenlere yer verilmiştir.    

Ayrıca, Milas mimarisinde önemli yer tutan Macar evleri de 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. O dönem Milas Kaymakamı olan Fevzi Beler, ilk olarak Rodos’ta gördüğü bu yapıları kendi çabalarıyla Milas’a taşıdı. Rodos’ta tanıştığı Macar ustaları Milas’a getiren Kaymakam Fevzi Bey’in girişimleriyle önce İstikamet Sineması inşa edildi. Sonra onunla aynı çizgide yer alan sokaktaki evler yapıldı. Bu evler, şehir sakinlerinin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekmektedir.

 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.