Takip Et
  • 22 Aralık 2024, Pazar

Yerli Malı Haftası ve Zehirlenmeler

Yerli Malı Haftası, 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanıyor. İlk olarak 1946’dan 1983’e kadar Yerli Malı Haftası adıyla kutlanırken 1983 sonrası Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak kutlanmaya başlandı. Çocuklara erken yaşta tutumluluk, bilinçli tüketim alışkanlığı ve yerli malının öneminin aşılanması hedeflenen geçtiğimiz hafta da tüm yurtta kutlandı. Okul öncesi ve ilkokullar başta olmak üzere birçok eğitim kurumunda öğrencilerin evlerinden getirdikleri kek, börek, poğaça, kurabiye gibi hamur işleri ve mevsim meyvelerini arkadaşlarıyla paylaştıkları etkinlikler düzenlendi.

Ayrıca, bu haftada düzenlenecek etkinlikler için Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanlığı da bir etkinlik takvimi yayımladı. Kumbara, coğrafi işaretli ürünler, endemik bitki türleri, hayvan türleri ve milli teknoloji hamlelerine yer verildi. Bu sayede çocukların para biriktirmeyi öğrenmesi, Aydın inciri, Afyon kaymağı, Malatya kayısısı, Finike portakalı gibi coğrafi işaretli ürünler ile Ankara keçisi, Van kedisi, Denizli horozu gibi hayvan türlerini yakından tanıması amaçlandı. Öte yandan, yerli ve milli otomobil TOGG ile Türkiye’nin ilk uçak üreticisi Vecihi Hürkuş’a da takvimde yer verildi.

ZEHİRLENMELER

Yerli Malı Haftası’nda ülke genelinde zehirlenme vakalarında da artış yaşandı. Bursa Osmangazi Somuncubaba İmamhatip Ortaokulu’nda 13 öğrenci çiğköfteden, Erzurum’da 8 öğrenci lahmacundan, Ordu Ünye Fevzi Çakmak Ortaokulu’nda 18 öğrenci  ve Çorum Bahçelievler Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 18 öğrenci yine evlerinden getirdikleri yiyeceklerden zehirlendi ve hastanelik oldu

Bu hafta ve amaçlarıyla bağdaşmasa da bir zehirlenme olayı da Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Acarlar Mahallesi’nde 60. Yıl Ortaokulu öğrencileri gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Zehirlenmenin nedeni ise kantinden yedikleri tavuklu hazır makarna (noddle) olarak açıklandı. Bu durum, öğrencilerin yemek yedikleri kantin ve yemekhane gibi mekanların yeterince denetlenip denetlenmediğiyle ilgili soru işaretlerine de neden oldu.

Bundan iki yıl önce de aynı gün birçoğu taşımalı eğitim öğrencisi olan Efeler, Çine ve Köşk’ten yüzün üzerinde öğrenci ile bir spor kulübünün altyapısından onlarca sporcu da zehirlenmişti. Her iki olayda da can kaybı olmaması tek teselli kaynağı olurken öğrencilere sunulan yemeklerin kalitesiyle ilgili tartışmalara da neden olmuştu.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.