Takip Et
  • 6 Temmuz 2024, Cumartesi

Srebrenitsa

11 Temmuz, 23 Mayıs 2024’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan karar neticesinde ‘’Srebrenitsa Katliamını Anma Günü’’ ilan edildi. Bosna Savaşı sürerken 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa Katliamı üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen dünya savaşları sonrası yakın tarihin en büyük trajedilerinden biri olma özelliğini halen koruyor.

11 Temmuz 1995’te ‘Bosna Kasabı’ olarak da bilinen Radko Madlic komutasındaki Sırp ordusunun Srebrenitsa şehrini ele geçirmesi ile sekiz binin üzerinde sivil soykırıma uğradı. Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilen ve Hollanda Barış Gücü tarafından korunan bu alanda gerçekleşen katliam, Lahey Adalet Divanı tarafından da soykırım olarak kabul edildi.

Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Srebrentisa’da bir haftaya yakın süren soykırımda genç, çocuk, kadın ve yaşlı binlerce sivil katledildi. Birçoğu tanınmaz hale gelen cenazeler toplu mezarlara gömüldü. Bu yıl düzenlenecek törenlerde de yalnızca kemik kalıntılarından kimlik tespiti tamamlanmış on dört kurbanın daha defnedilmesi bekleniyor. Her geçen yıl yeni mezarlara ulaşılsa da Srebrenitsa’da öldüğü bilinen ancak henüz cenazesi bile bulunamayan yüzlerce kişi bulunuyor.

Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa’da yaşanan dram Quo Vadis, Aida?, No Man’s Land gibi filmlere de konu oldu.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.