Müzenin ilk binası, Konak ilçesi Alsancak Mahallesi'nde bulunmaktaydı. Bu bina, 1800’lü yıllarda ilk olarak St. Roch Hastanesi olarak kullanılmış, 1845’te Fransızlar tarafından yürütülen onarım çalışmaları sonrası maddi durumu yerinde olmayan Hristiyan ailelerin kullanımı için bir bakımevine dönüştürülmüştür. Daha sonra, İzmir Hıfzısıhha Müessesesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne ev sahipliği yapan bina 2 Aralık 1984’te etnografya müzesi olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir.
Ege Bölgesi kültürünü yansıtan gelin başı, süs eşyaları, halk oyunu ve efe giysileri ile 1800’lü yıllardan kalma misafir odası ve hamam takımları ile sedef, cam ve el işlemelerinin yanı sıra müzede sergilenen eserler arasında nalıncılık, çömlekçilik, dokumacılık ve urgancılık gibi günümüzde yok olmaya yüz tutan el sanatları da yer almaktadır.
Müze, 2023’ün nisan ayın itibarıyla İzmir Resim ve Heykel Müzesi ile taşındığı eski Alsancak Tekel Fabrikası’nın restorasyonu ile oluşturulan İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’nda ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.