Takip Et
  • 22 Haziran 2024, Cumartesi

Scooter

Son dönemlerde scooter kullanımı ve buna bağlı yaşanan kazalarda kontrolsüz bir artış yaşandı ve hem kullanıcılar hem de yayalar için tehdit oluşturmaya başladı. Bir anda yediden yetmişe herkesin kullandığı bir araç haline gelen scooterı tercih sebeplerinden biri de elektrikli bir taşıt olması oldu. Küçük yaştaki çocuklar için bisiklet yerine tercih edilmeye başlanan araç, fren sisteminin yeterli olmaması ile kask ve benzeri önlemlerin alınmaması nedeniyle kaza ve yaralanmaları da beraberinde getiriyor.

Ayrıca, PTT tarafından özellikle şehir içindeki yaya dağıtıcıların kullanımında olan araç, zamandan tasarruf sağlamasının yanı sıra elektrikli olması nedeniyle çevre dostu bir uygulama olarak öne çıkıyor. Yine de yayalar ve otomobil sürücüleri tarafından yeteri kadar kabul gören bir yöntem olmadığından dağıtım görevlileri için çeşitli zorlukları da beraberinde getiriyor.

Öte yandan, birçok şehirde bisiklet ve scooter kullanımı için özel alanlar bulunmaması ve yaya yolunu kullanmalarının yasak olması nedeniyle scooter kullanıcıları da bisiklet sürücüleri gibi karayollarını kullanmak zorunda kalıyor. Yaş ve hız ile eşya ve yük sınırlarına da dikkat edilmediğinden neredeyse her ay bir scooter kazası ile karşılaşılıyor ve bu tip kazaların yaşanma sıklığı giderek artıyor. Bunların bazılarını sürücüler hafif yaralanmalar ile atlatırken bir kısmı da ölümle sonuçlanıyor. Ehliyetsiz kullanılabiliyor olması nedeniyle özellikle on sekiz yaşın altındaki lise öğrencileri tarafından tercih edildiğinden bu kazalardan en çok bu yaş grubu etkileniyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.