Hisar Cami
İzmir’in Konak ilçesi Hisarönü Mahallesi’nde yer alır. Aydınoğlu Yakup Bey tarafından 1500’lü yılların sonunda yaptırıldığı bilinmektedir. Bir başka rivayete göre bir Latin kilisesinden dönüştürülmüştür ve bu cami Timur tarafından yıkılmıştır.
İzmir’in en büyük yapılarından olan cami farklı zamanlardaki depremlerde hasar görmüş ve onarılmıştır. Kare planlı yapı, bir merkezî ve destekleyici altı kubbe ile örtülmüştür. Yapının içerisinde kesme taş, sedef kakma ve kalem işlerine rastlanır.
Salepcioğlu Cami
İzmir’in Konak ilçesi Faik Muhittin Adam Sokağı’nda yer alır. Salepçizade Hacı Ahmet Efendi’nin vasiyeti üzerine dönemin İzmir kadısı tarafından yaptırılmış ve 1906’da ibadete açılmıştır. Salepçizade’nin vakfiyesinde cami haricinde Büyük Sepetçioğlu Hanı’nda inşa edilmesi beklenen bir medrese de bulunmaktadır. Han ve yüze yakın dükkanın gelirleri de camiye bağışlanmıştır.
Süslemelerde çeşitli dönemlere özgü biçimlerin bir arada kullanıldığı caminin yapımında kesme taşlar ve beyaz mermer yer alır. Bir depremde hasar gören minare, 1927’de dönemin valisi Kazım Dirik tarafından yenilense de 1974’te tekrar yıkılmış ve 1982’de günümüze ulaşan minare yaptırılmıştır. 2012’de yapılan restorasyonda iç ve dış süslemelerde iyileştirmeler yapılmıştır.
Şadırvanaltı Cami
İzmir’in Konak ilçesi Kemeraltı Çarşısı’nda yer alır. Adını sekiz sütunlu şadırvanından almıştır. Yapımında kesme taş kullanılan caminin son cemaat yeri camekanlar çevrilmiştir.
Kubbesindeki süslemelerde kalem işi kullanılmıştır. Yuvarlak ve geniş bir kemer içinde yer alan mihrabın iki yanında sütunçeler bulunur. Tek şerefeli ve yuvarlak gövdeli minaresi 1941’de onarılmıştır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.