CİNCİN KALESİ
Cincin Kalesi, Koçarlı’nın Cincin köyünde bulunmaktadır. 18. yüzyılda Cihanoğulları’nın güvenliği ve çevre üzerindeki kontrolünü sağlamak için Cin Bey tarafından yaptırılmıştır.
Yaklaşık 16 bin metrekarelik alana kurulu olan kale, moloz taş malzemeler ile inşa edilmiştir. Kalede 51 pafta, 1660 parsel üzerine inşa edilmiş bir hamam yapısı da bulunmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1995’te Anıt Eser olarak tescillenen kalenin kamulaştırma işlemleri geçtiğimiz günlerde başladı. Açık hava müzesi olarak nitelendirilen kalenin restorasyonun ardından turizme kazandırılması bekleniyor.
ÇÖRLENASAR KALESİ
Çörlenasar Kalesi, Koçarlı’nın Bağarcık ilçesinin güneyinde yer almaktadır. Latmos ve çevre bölgelerde uzun yıllar araştırmalar yürüten Alman Arkeolog Anneliese Peschlow’a göre, kale Roma-Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sur duvarları moloz taşlar ile örülen binanın giriş kapısı güneye bakmaktadır.
Kayalık bir tepede bulunan yapı, Bizans Döneminde saldırılara erken müdahale amaçlı inşa edilmiş uç kalelerden biridir. Herakleia-Latmos ve Amyzon-Iasos’a güzergahlarına hâkim olması ve halen kullanılan Milas yoluna yakın olması da bu durumu destekler niteliktedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.