Takip Et
  • 2 Eylül 2024, Pazartesi

Dijital Oyun Bağımlılığı

Geçtiğimiz haftalarda Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde 17 yaşındaki bir genç, çay bahçesinde oturan insanlara saldırmış ve o anları kask kamerasıyla kayıt altına alarak canlı yayımlamıştı. Bu olayın ardından dijital oyunların çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkileri tekrar gündem oldu.

Eskişehir’deki olayda saldırganın olay öncesi bir manifesto yayımladığı, manifestonun Nazi propagandası ve çeşitli komplo teorilerinden meydana geldiği belirtiliyor. Bunların yanı sıra; saldırının planlanması, diğer hakaret ve saldırıların da bir oyun gibi aşamalı şekilde gerçeğe dönüştürme fikri, saldırı sırasında üzerinde bulundurduğu kesici alet, kask, gözlük ve yelek giymesi, saldırı anını tıpkı etkilendiği oyun gibi kask kamerasıyla kaydetmesi ise oynadığı oyundan ne denli etkilendiğini ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıllarda da ‘Mavi Balina’ adlı bir oyunu oynayan çocukların kendilerine ve arkadaşlarına ya da ailelerine zarar verdiği olaylar yaşandı. ‘Sanal ölüm tuzağı’ olarak nitelendirilen bu oyunlara Türkiye’de ve dünyada onlarca çocuk kurban gidiyor.

Yalnıza dijital oyunların olumsuz etkileri olduğu söylenemez. 2023’te gündem olan ‘kanlı para’ oyununun ilk ve ortaokul çağındaki çocuklar arasında oldukça yaygın olduğu biliniyor. Oyun sırasında yara, kızarma ve kanamalar yaşandığı ve para ile birlikte çocuklar arasında enfeksiyon alışverişine de neden olduğu belirtiliyor. Bu tarz oyunlar, okullarda idare ve öğretmenler tarafından yasaklansa da önlemler yeterli olmuyor.     

Oyun bağımlılığının çocuklarda zaman yönetimini olumsuz etkilediği, asosyalliğe neden olduğu, bağımlılığın yanında gerçeklik algısını kaybetmek gibi olumsuz etkileri bulunuyor. Bu olumsuzlukları iyi yönetmek için Yeşilay vb. kuruluşların kılavuzları da bulunuyor.

 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.