Takip Et
  • 17 Haziran 2024, Pazartesi

Gümüşkesen Anıtı

 

Muğla’nın Milas ilçesinde yer alır. Sodra Dağı eteğindeki Mylasa Antik Kenti’nin nekropol bölümünde bulunmaktadır. MS 2. yüzyılda şehrin üst düzey yöneticilerinden biri adına inşa edildiği düşünülmektedir.

 

Yaklaşık dokuz metre yükseklikteki anıtın yapımında kullanılan malzeme, Sodra Dağı’nda bulunan mermer ocaklarından çıkarılmış bir tür gri mermerdir. Bölgedeki zemin eğimli olduğundan taban için moloz taş ve harç karışımı kullanılarak bir metrelik düzlük oluşturulmuştur ve yapı bu temel üzerine inşa edilmiştir. Üç bölümden oluşan anıtın en alt katında mezar odası, orta katta dinsel törenler için yapılmış bir alan bulunur, son kat ise çatı olarak tasarlanmıştır.

 

İlk katta, lahitler yer alır. Defin işlemlerinin gerçekleştirildiği bu alanın kenarlarında yer alan dört ayak diğer katları desteklemek için yapılmıştır ve bu ayakların üzerinde de kirişler bulunur. Bu alana girişler batı taraftaki kapıdan sağlanmaktadır.

 

Orta katta çatıyı taşıyan sütunlardan köşedekiler dikdörtgen, geri kalanlar oval kesitli yapıdadır. Bu katın kuzey bölümünde zeminde mezar odasına bağlanan konik bir boşluk vardır. Bunun mezar bölümüne kurban kanı ya da kutsal bir sıvı ulaştırmak için yapıldığı tahmin edilmektedir.

 

Çatı katındaki taş işçiliği diğer bölümlere nazaran daha üst düzeydir. Dış bölümde mermer parçaları birbirleri üzerinde daralarak yükselmektedir. İç bölümde ise çeşitli geometrik ve bitkisel motifler göze çarpar.

 

Anıtın benzer örneklerine Akdeniz kıyıları gibi İyon etkisindeki bölgelerde rastlamak mümkündür.

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.