Yerel turizm rotaları ve ekoturizm, Türkiye’nin yedi bölgesinde kültür turizminin yayılmasında etkilidir. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, yakınlarındaki Birgi ve 2012’de Maya takvimine göre dünyanın sonunun geleceği ve yaşamın devam edeceği tek yer olacağı kehaneti ile adını dünyaya duyuran Şirince köyleri, İzmir’deki turizm merkezlerinin başında geliyor. Son aylarda bölgede çekilen bir dizide yer verilmesiyle izleyicilerce merak edilen Kaklık Mağarası başta olmak üzere sayıları on beşi bulunan mağara, Pamukkale Travertenlerinden sonra Denizli’de turizm faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Uşak’taki Blaundos Antik Kenti, Kütahya’daki Frig Vadisi, Şehzadeler Şehri Manisa’da düzenlenen şifa kaynağı Mesir Macunu Festivali, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ne ev sahipliği yapmasıyla Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir yer tutan Kocatepe ve Karahisar Kalesi ile ünlü Afyonkarahisar, Muğla’da türkülere konu olmuş Belen Kahvesi ve Stratonikeia Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Eskihisar Köyü, Ege bölgesinde kültür turizmiyle özdeşleşmiş yerlerdir.
Tüm bunlar birbirinden bağımsız değerlendirildiğinde il ve ilçe bazında çeşitli getirileri bulunan faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, hepsinin birleştirecek ve bir merkezden koordine edecek çalışmalar bulunmamaktadır. Akdeniz’i Ege’ye bağlayan Likya Yolu gibi bir proje yürütülmesi halinde Aydın-Denizli- Muğla ve Afyonkarahisar-Manisa-Kütahya-Uşak şeklinde iki bölge için gerekli çalışmalar yapılabilir. Likya Yolu, 1990’lı yıllarda Kate Clow tarafından Antalya’dan Fethiye’ye uzanan patikaların birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir yürüyüş rotası olmasının ötesinde yolu kullananların konaklama ve yeme içme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik işletmelerin faaliyet geçmesine de neden olmuştur. Yaklaşık bir hafta süre hat üzerinde yer alan mahallelerde bazı evler butik otellere dönüştürülmüş ve başta evlerinde yaptıkları yemekleri yolcularla paylaşan mahalle halkı zaman içinde bunu bir kazanç kapısına çevirmiş, ayrıca hediyelik eşya satışına da başlamıştır.
Ege bölgesinde de ilk etapta benzer şekilde yakın bölgelerdeki antik kentler, müzeler, ören yerlerini birbirine bağlayan rotalar oluşturulabilir. Örneğin Mastaura, Kuyucak Belenova Yaylası’na; Didim Apollon Tapınağı, Milet’e; Çine Kuvayı Milliye Müzesi, Kavşit Yaylası’na; Yenipazar Yörük Ali Efe Müzesi, Nysa ve Akharaka’ya bağlanabilir. Böylelikle GAP, Karadeniz, Kapadokya turları gibi ülke çapında turizm faaliyetlerine sıkça katılan yerli halk bölgede tutulabilir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.