Takip Et
  • 17 Ağustos 2024, Cumartesi

Orman Yangınları

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. Yılında Türkiye, bu kez ülkenin dört bir yanında devam eden orman yangını felaketiyle karşı karşıya kaldı. Son birkaç günde çıkan orman yangınları, kısa sürede etkisini genişleterek çevre mahalle, ilçe ve hatta komşu il sınırlarını tehdit eder hale geliyor.

Geçtiğimiz hafta, Aydın’ın Germencik ilçesi Gümüşyeniköy Mahallesi’nde başlayan yangın, Söke’nin Argavlı Mahallesi’ne sıçramış, yerleşim yerlerini tehdit etmişti. Yangın ancak ertesi gün sabah saatlerinde söndürüldü.

Son günlerde ise Çanakkale’de Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı da içine alan Eceabat ilçesi, Manisa’nın Gördes, Uşak’ın Eşme, Bolu’nun Göynük, Karabük’ün Ovacık, Muğla’nın Bodrum, Kavaklıdere, Milas, İzmir’in Ödemiş, Tire, Bayındır ve Karşıyaka ilçelerindeki yangınlarla mücadele ediliyor. Bunların yanı sıra daha küçük çaplı birçok yangın da söndürüldü.

Çanakkale yangın iki günün ardından söndürülürken Bolu ile İzmir Karşıyaka yangınları perşembe akşamından bu yana sürüyor. Manisa’da günlerdir devam eden Gördes yangınının yanı sıra Uşak Eşme’de başlayan Manisa Sarıgöl’e de sıçradı.

Muğla Milas yangınıyla mücadele ederken Aydın Bozdoğan’da başlayan yangının Kavaklıdere’ye sıçramasıyla Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahale alanı genişledi.

İzmir Karşıyaka Yamanlar Dağı’nda başlayan yangın dün akşam saatlerinde Örnekköy Sanayi Sitesi ve Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki 10 katlı bir binaya da ulaşırken ilçeyi kuşatan kara bulutlar gökyüzünü kapladı. Şehre iki gündür cehennemi yaşatan yangının piknik amaçlı yakılan ateşten çıktığı açıklandı.

Yol kenarına sigara izmariti atılması, piknik için ateş yakılması, bağ ve bahçelerde bulunan konutların ve çiftlik tipi işletmelerin çatı vb. tadilatlarında kullanılan kaynak makinesi ile tarım arazilerinde anız yakılması yangınların çıkış nedenlerinin başlıcaları. Yetkililer, bu gibi konularda 15 Eylül’e kadar ormanlık alanlarda daha dikkatli olunması tavsiyesinde bulunuyor.

Dün sadece Aydın’da üç ilçede yangın çıktı. Çine’de Ayaklı Mezarlık yakınlarındaki çöplük alan yangını, mahalleli ile itfaiye ekiplerinin çabası ile yayılmadan ve hava kararmadan söndürüldü. Didim’de yine moloz ve çöp alanı olan bir bölgede başlayan yangın önce makilik, saha sonra ormanlık alanda yayıldı. Havadan ve karadan müdahale edilen yangın, yerleşim yerlerine ulaşmadan söndürüldü.

Aydın’ da halen devam eden Bozdoğan yangınına Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Valilik, belediyelerin itfaiye ekiplerinin havadan ve karadan söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

Bozdoğan yangını sebebiyle Alhisar, Altıntaş, Örentaht ve Güre Mahalleleri dün tahliye edilmişti. Bugün Muğla Kavaklıdere Yeşilbağcılar Mahallesi de boşaltıldı. 2022 yılında da Bozdoğan’da geniş çaplı bir orman yangını yaşanmış, geniş alana yayılan yangın yoğun çabalarla kontrol altına alınmıştı. Şu an devam eden yangınlarda tek teselli can kaybı yaşanmaması.

 

 

 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.