Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan Bodrum Kalesi, Saint Jean Şövalyeleri tarafından Mauseleum’daki taşlar kullanılarak yapılmıştır. Bodrum Limanı’ndaki yarımada üzerinde bulunan kale, kare planlıdır.
İç kaledeki kuleler, Avrupa ülkelerinin isimleriyle adlandırılmıştır. Bu kuleler İngiliz, Alman, Fransız, İtalyan ve İspanyol (Yılanlı) kuleleridir. Fransız kulesi, deniz seviyesinden yaklaşık 47 metre yüksektedir ve aralarında en yüksek olandır. Rodos’un Osmanlı egemenliğine geçmesi sonrası Rodos Şövalyeleri Bodrum ve çevresini de terk etmiştir. Osmanlı döneminde yapıya eklenen bölümler katmanlı bir anıtesere dönüşmüştür. Kalede Antik Dönem eseri olan Mozoleden parçalar kullanılması, yapıldığı dönem gereği gotik mimari eseri olması ve Osmanlıların eklediği hamam ile her dönemden bir parça bulundurur.
Kalenin iç bölümüne yedi kapıdan geçilerek varılır. Kapıda yer alan armaların üzerinde haç, ejder ve aslan figürleri bulunur. İç kalede on dört sarnıç vardır ve bunların biri de şapelin altında yer alır.
Osmanlı hakimiyetinde bulunduğu dönemde 1800’lü yılların sonlarına doğru hapishane olarak kullanılmış, Dünya Savaşı sırasında bombalanmış, savaş sonrası ise uzun yıllar kaderine terk edilmiştir. Günümüzde kale, Bodrum Su Altı Müzesi olarak hizmet vermektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.