Takip Et
  • 24 Haziran 2024, Pazartesi

BODRUM SU ALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Kalesi’nin içerisinde bulunmaktadır. Türkiye’nin sayılı su altı müzelerindendir. Müzede on dört sergi salonu vardır. Sergilenen en önemli eserler arasında liman ve gemi batıkları ile amfora koleksiyonu yer alır.

1960’larda bölgede yürütülen ilk bilimsel su altı kazı çalışmalarından çıkarılan eserler kalede korumaya alınmıştır. İlk olarak Bodrum Müzesi adı altında sergilenen eserler, müze koleksiyonundaki su altı koleksiyonunun zenginliği nedeniyle 1981’de Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi olarak yeniden adlandırılmıştır.

Kalenin içinde yer alan ve bölgenin Osmanlı tarafından fethedilmesi sonrası camiye dönüştürülen şapel ve öncesinden Bizans mezarları da müzede sergilenmektedir.

Müzenin Doğu Akdeniz Amfora Koleksiyonu eşsizdir. Buradaki eserler Fred Hocker başkanlığındaki enstitünün 1990’lı yıllardaki Bozburun Batığı’ndaki kazı çalışmaları sırasında çıkarılmıştır. 9. yüzyılda battığı tahmin edilen bir Bizans gemisinden ele geçirilen amforalar kalenin güney kısmında kendilerine ayrılmış bir bölümde sergilenmektedir.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları da sergilenmektedir. Bodrum’un Turgutreis Mahallesi açıklarında bulunan Yassıada binlerce yıldır gemilerin güzergahı olmuştur. Bu nedenle aynı zamanda büyük bir gemi mezarlığıdır. Buradaki kazı çalışmalarında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait üç geminin kalıntılarına ulaşılmıştır.

Serçe Limanı Cam Batığı Salonu’nda sergilenen batık, 1025’e tarihlenir ve dünyanın en eski batık kemi kalıntısı kabul edilir. Bu kalıntının içerisinden tonlarca kırık cam da çıkarılmıştır. Kalenin avlusunda taş eserler bölümü bulunur. Burada Bodrum ve Karia eseri olan heykeller, sunaklar ve çeşitli mimari eserler sergilenmektedir. Küçük avluda ise metal çapalar ve demir toplar yer almaktadır.

Dünyanın önde gelen su altı arkeoloji müzelerinden olup 1995’te Avrupa Özel Övgü Ödülü’ne layık görülmüştür.

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.